Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bakterije se iz svemira vratile tri puta smrtonosnije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bakterije, koje su prije godinu dana znanstvenici poslali u svemir letjelicom STS-115, vratile su se na Zemlju tri puta smrtonosnije. Kako i zašto je do toga došlo znanstvenicima nije poznato, ali su otkrili kako se na 'putovanju' promijenilo čak 167 bakterijskih gena.

Salmonela, poznata kao parazit koji živi u crijevima životinja, a pri prelasku na čovjeka postaje opasna, nakon povratka iz svemira postala je još opasnija. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Opoziv proizvoda Provjerite zalihe! Povlače se popularne bobice, sumnja se na opasnu bakteriju Slika nije dostupna Na 11 posto uzoraka Istra: Otkrivena nedopuštena razina bakterija u sladoledima i kolačima

Kada su bakterije u spremniku letjelice STS-115 otputovale u svemir, na Zemlji je istovremeno ostavljen drugi spremnik u specijalnoj komori s replikacijom uvjeta poput onih u svemiru. 

Nakon povratka letjelice iz svemira, uzorci iz oba spremnika ubrizgani su miševima. Nakon 25 dana, 40 |PERCENT| miševa kojima je ubrizgana bakterija sa Zemlje je preživjelo, dok je od onih kojima je ubrizgana bakterije iz svemira preživjelo svega njih 10 |PERCENT|.

Znanstvenici su otkrili kako je potrebna svega trećina bakterija iz svemira kako bi ubila isti broj miševa zaraženih salmonelom sa Zemlje. 

Osim toga utvrdili su da se čak 167 gena salmonele promijenilo u svemirskim uvjetima. 

Iako nemaju sigurnu potvrdu znanstvenici smatraju kako je do toga došlo zbog nedostatka gravitacije te promijena razmjene tekućine unutar ćelija. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene