Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova generacija motora

Auto industrija: Dolaze revolucionarni motori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu zajedno sa kolegama sa sveučilišta u Varšavi rade na razvoju nove generacije automobilskih motora. Novi motori će biti okruglog oblika i što je posebno značajno - 5 puta učinkovitiji od današnjih automobilskih motora. Također će biti i 20 posto lakši i 30 posto jeftini od današnjih motora.

Novi motor, u svojem konačnom obliku, će biti veličine većeg lonca i zamijeniti će sadašnje motore koji prosječno teže oko 450 kilograma. Nadalje novi koncept neće imati i neke uobičajene stvari za današnje motore kao što su sustav za hlađenje i sustav za regulaciju emisije plinova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se policija Deveta žrtva: Motociklist nakon teške nesreće preminuo u bolnici Policija Očevid je u tijeku U Istri se sudarila dva motocikla, zatvorena je cesta, a promet teče obilazno

Norbert Müller i kolege sa Sveučilišta u Michiganu predstavili su prototip motora na sastanku sa američkim državnim Odjelom za Energiju. Iako ideja o razvijanju motora koji koristi tehnologiju valovitog rotora postoji još od 50-ih godina prošlog stoljeća ovo je prvi put da su istraživači dobili značajnu potporu državnih institucija za razvijanje ovog koncepta.

Müller i ostali sudionici projekta se nadaju kako će zbog financijske injekcije vrijedne 2,5 milijuna dolara moći razviti i veći 25 kilovatni prototip motora od kraja godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene