Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Autisti imaju više sive tvari u nekim dijelovima mozga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Autistična djeca imaju više sive tvari u nekim zonama mozga zaduženim za empatiju ili učenje u odnosu na drugu djecu iste dobi, otkrili su američki znanstvenici koristeći novu naprednu tehniku prikazivanja.

"Naše promatranje ukazuje na nemogućnost autistične djece da uspostave odnose s drugima i da se normalno suoče sa situacijama svakodnevnog života što bi mogao biti rezultat nefunkcioniranja sustava zrcalnih neurona", objašnjava dr Manzar Ashtari s dječje bolnice Philadelphia u Pennsylvaniji, glavni autor tog istraživanja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Centar za autizam Split - 3 Što sad? Smješteni su u vlažnim prostorijama bez prozora, sve ih je više, a sada se javio i novi problem: "Ovo se može nazvati i zlostavljanjem" Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!"

Zrcalni neuroni su cerebralne stanice koji postaju aktivne kada osoba vrši neku radnju i uz to opaža neku emociju i osjet kao i kada je ta ista osoba svjedok identičnih akcija, emocija ili osjeta kod drugih, precizirala je ta znanstvenica u govoru u srijedu prigodom godišnje konferencije.

Znanstvenici su otkrili indicije postojanja sličnih sustava kod ljudi onima koji su najprije zapaženi kod makaki-majmuna, što olakšava funkciju usvajanja promatranjem, oponašanjem kao i razumijevanjem drugih.

Istraživači su promatrali trinaest autističnih dječaka čiji je IQ
viši od 70 i dvanaest ne-autističnih dječaka, prosječne starosti obje skupine jedanaest godina.

"U normalnom mozgu, velika količina sive tvari je povezana s višim IQ-om, ali u autističnom mozgu to povećanje ne odgovara većem IQ jer siva tvar ne funkcionira normalno", primjećuje dr Ashtari.

Znanstvenici su također kod autistične djece primijetili bitno manje sive tvari u predjelu iznad desnog krajnika, što se povezuje s nesposobnosti socijalnog funkcioniranja.

Autisti koji su imali manji volumen sive tvari u tom području mozga su postigli slabije rezultate na testovima kojima se mjeri uzajamnost i socijalna interakcija.

Autizam pogađa oko 1,5 milijuna Amerikanaca prema statistikama Saveznih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Taj se hendikep uglavnom manifestira u tri prve godine života i njegova učestalost je u velikom porastu u SAD-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene