Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna autorska prava

Austrijski pisci organiziraju otpor protiv Googlea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijske udruge pisaca i izdavača pokušavaju organizirati akciju diljem Europe kojom bi zaštitili prava u odnosu na internetsku tražilicu Google.

Autorske udruge zajedno s krovnom udrugom austrijskih knjižara u intenzivnom su kontaktu 's njemačkim, švicarskim i drugim europskim partnerima, kako bi se omogućila koordinirana europska akcija u SAD-u', priopćili su pokretači inicijative.

Pročitajte i ovo Vladimir Kara-Murza Dva puta otrovan Nakon smrti Navaljnog sve oči su usmjerene na drugog Putinova kritičara, a on iz zatvora poručio: "Cijena suprotstavljanja je visoka, ali cijena šutnje je neprihvatiljiva" Poziv Poziv Domagoja Mikića Na zebri koja vodi u križanje poginuo je 12-godišnjak: Gdje su institucije?

Google je 2004. započeo digitalizaciju sadržaja američkih knjižnica u sklopu projekta 'Google Library'. Pritom nije unaprijed zatražio dopuštenje vlasnika autorskih prava, pozivajući se na slobodu korištenja djela. Nakon tužbi američkih izdavača i autora, u listopadu 2008. izrađen je složeni prijedlog dogovora, o kojemu još treba odlučiti sud.

Google trenutačno uz pomoć oglasa u Europi obavještava javnost o tom dogovoru, što je uvjet da bi dogovor bio odobren. Austrijski pisci i knjižari smatraju međutim da ni planirani dogovor ne štiti dovoljno autorska prava i najavljuju izradu prijedloga koji bi za njih bio prihvatljiv.

Google nastavlja projekt digitaliziranja, što austrijski pisci smatraju nedopustivim. 'Riječ je o najvećem kršenju autorskih prava na svijetu, jer se prije skeniranja i digitaliziranja moralo barem pitati autore i izdavače', poručili su u priopćenju. 'I za objavljivanje dijela kao i njihovih dijelova na internetu potrebno je dobiti odobrenje vlasnika prava i to prije početka korištenja', zaključili su austrijski pisci i izdavači.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene