Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Atlantis uspješno lansiran prema ISS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Atlantis danas poslijepodne, po lokalnom vremenu, uspješno je lansiran iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, na svoju 11-dnevnu misiju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), na koju će dopremiti europski laboratorij Columbus.

Zapovjednik misije STS-122, koja je ukupno 24. let 'space shuttlea' na međunarodnu orbitalnu postaju ISS, je Steve Frick, pilot je Alan Pointexter, a među pet specijalista misije su i astronauti Europske svemirske agencije (ESA) Hans Schlegel i Leopold Eyharts, objavila je NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimljene prije 6 godina Zagonetne NASA-ine snimke... Slika nije dostupna Konačna granica Početak nove ere u istraživanju svemira!

Tijekom 11-dnevne misije, glavna zadaća posade Atlantisa bit će montaža Laboratorija Columbus na ISS, čime će postaja dobiti na veličini i kapacitetu.

Atlantis bi uz dok ISS-a trebao pristati u subotu, a montaža
Columbusa treba početi u nedjelju, uz predviđene najmanje tri 'svemirske šetnje'.

Amerikanac Daniel Tani, inženjer leta u 16. ekspediciji ISS-a, koji je na orbitalnu postaju stigao s Discoveryem u listopadu 2007., vratit će se na Zemlju s posadom Atlantisa, a njegovo će mjesto zauzeti Francuz Eyharts.

Laboratorij Columbus, vrijedan dvije milijarde dolara, glavni je
doprinos ESA izgradnji Međunarodne svemirske postaje, a na njemu se radilo dulje od dva desetljeća.

NASA je nastojala što prije lansirati Atlantis, nakon što je
prosinački let odgođen zbog problema s dovodom za gorivo, kako bi mogla ispuniti plan o šest lasniranja 'space shuttlea' u ovoj godini.

Za predviđeni dovršetak ISS-a 2010. godine i povlačenja 'space shuttlea' iz uporabe, potrebno je još četiri do pet lansiranja godišnje, što upravitelj NASA-e Micaheal Griffin smatra izvedivim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene