Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

VIDEO: Astronomi otkrili 'magnetar' koji ruši teorije crnih rupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teorije o porijeklu crnih rupa opet su dovedene u pitanje, ali ovog puta nakon što su astronomi otkrili rijetku magnetsku zvijezdu ili magnetar.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

Radi se o posebnom obliku neutronske zvijezde, koja širi izrazito jako magnetsko polje. Te se zvijezde formiraju iz gravitacijskog urušavanja izvorne zvijezde, koja eksplodira kao supernova.

Astronomi su izračunali kako je masa izvorne zvijezde morala biti barem 40 puta veća od mase našeg Sunca, a urušavanje zvijezde te veličine, trebalo je rezultirati stvaranjem crne rupe. Kako se to nije dogodilo, u pitanje se dovode i same teorije nastanka crnih rupa, prenosi BBC.

Magnetar je pronađen među neobičnom nakupinom zvijezda nazvanom Westerlund 1, koja se nalazi udaljena 16.000 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Ara. Taj predio svemira sadrži velik broj masivnih zvijezda.

'Da se Zemlja nalazi usred tog sazviježđa, naše bi noćno nebo bilo obasjano tisućama zvijezda, koje bi svijetlile poput našeg Mjeseca na nebu', ističe dr. Ben Ritchie sa sveučilišta Open University, koji je studiju zajedno s kolegama objavio u žurnalu Astronomy and Astrophysics.

Tim predvođen Ritchijem proveo je veliku količinu mjerenja, a njihov rad astrofizičar Mike Cruise je ocijenio kao 'briljantno provedenim detektivskim poslom'.

'Ono što je posebno važno kod ove studije, jest da su istraživači svoje argumente temeljili na robusnim mjerenjima, a ne samo teoriji', zaključio je Cruise.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene