Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegli sudar

Astronauti s ISS-a evakuirani zbog 'svemirskog smeća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posada Međunarodne svemirske postaje na kratko se pripremila na evakuaciju nakon što su kontrolori sa zemlje ocijenili da su komadi 'svemirskog smeća' toliko prijeti opasnost mogućeg sudara.

Gotovo centimetar duga krhotina ipak je prošla pored ISS-a nakon čega je objavljeno da je opasnost prošla i da se posada, koja je ušla u kapsulu za evakuaciju za slučaj da moraju brzo napustiti postaju, može vratiti uobičajenim operacijama, rekla je NASA. Komad starog satelita dovoljno se približio da se od astronauta zatraži da poduzmu mjere opreza, ali je informacija došla prekasno da ISS pokuša potpuno izbjeći krhotinu.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija

Američke vlasti procjenjuju da se u Zemljinoj orbiti nalazi oko 13 tisuća komada 'svemirskog smeća', ali dio stručne javnosti pribojava se da bi ih moglo biti i više stotina tisuća komada. Čak i ekstremno mali komadić mogao bi izazvati teško oštećenje satelita ili svemirske postaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene