Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preživljavanje dugih misija

Znanstvenici: Astronauti bi mogli hibernirati poput medvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici smatraju da su na pragu rješenja ljudskog putovanja dublje unutar Sunčevog sustava, u misijama u kojima bi putovanje trajalo i nekoliko mjeseci. naime, tvrde kako bi astronauti mogli ući u umjetnu hibernaciju poput medvjeda.

Stručnjaci se nadaju razviti metodu induciranja umjetne hibernacije kod čovjeka, koja bi i astronautima pomogla u preživljavanje vremenski dugih misija te istovremeno dovela i do novih načina u tretmanu terminalno bolesnih pacijenata, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti"

>> Astronauti na svemirskoj postaji 16 puta ušli u 2011.

Njihov uzor su crni medvjedi s Aljaske, koji u hibernaciji provedu čak sedam mjeseci, a bude se u gotovo istom stanju u kojem su bili i prije sna. Njihov rad srca drastično se smanjuje tijekom hibernacije, na svega 14 otkucaja u minuti, a metabolizam se usporava za tri četvrtine. Unatoč tome, zdravlje medvjeda ostaje u potpunosti stabilno tijekom i nakon tako duge hibernacije.

Dosad nepoznate stvari oko hibernacije

Institut za arktičku biologiju sveučilišta Aljaska, obavio je istraživanje stanja hibernacije kod spomenutih medvjeda i napravio mjerenja tjelesne temperature, otkucaja srca i kontrakcije mišića tijekom sna. Rezultati su objavljeni u žurnalu Science.

Isti rezultati pokazali su kako tjelesna temperatura crnih medvjeda varira između 30 i 36 stupnjeva Celzijusa, ali u obrascu, koji se ponavlja svakih dva do sedam dana. To znanstvenici dosad nisu spoznali. Ono što je istraživanje pokazalo jest i to da čak i nakon buđenja, metabolizam u medvjeda ostaje usporen i do tri tjedna. To znači kako njihova tijela na neki način mogu kontrolirati rad metabolizma.

'Mi jednostavno trebamo saznati kako stvari uključiti i isključiti da bi mogli iskoristiti različite razine hibernacije', zaključio je Øivind Tøien, šef tima znanstvenika koji su proveli studiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene