Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Arktički led topi se 3 puta brže od predviđenog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arktički morski led se topi tri puta brže nego što su predviđali mnogi znanstvenici, izvijestili su američki istraživači.

Znanstvenici u Nacionalnom središtu za atmosferska istraživanja i Sveučilište Colorado u Boulderu zaključili su kako se arktički morski led smanjivao po stopi od 7,8 posto po desetljeću između 1953. i 2006.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova bitka 21. stoljeća Tko je vlasnik arktičkog bogatstva? Slika nije dostupna Porast razine mora brži od očekivanog?! Podzemne poplave ubrzavaju otapanje leda

Za razliku od toga, 18 računalnih modela koje je koristio Međuvladin panel o promjeni klime (IPCC), UN-ova skupina za istraživanje klime, procijenilo je prosječnu stopu smanjivanja na 2,5 posto po desetljeću u istom razdoblju, kazali su istraživači.

Međunarodni izaslanici se okupljaju ovoga tjedna u Bangkoku u Tajlandu kako bi izradili konačno izvješće IPCC-a. Kako promatranja navedena u novoj studiji tako i predviđanja IPCC-ovih računalnih modela su za rujan, kada je morski led na Arktiku na niskoj razini tijekom godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene