Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Argentina: Otkriven kostur nepoznatog dinosaura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinski i brazilski paleontolozi su objavili da su otkrili divovskog dinosaura, prvog predstavnika nepoznate vrste obitelji titanosaura koji su živjeli u argentinskoj Patagoniji prije 88 milijuna godina.

"To je treći najveći fosil dinosaura ikada otkriven na svijetu i najkompletniji od njih jer smo pronašli 70 posto kostura, rekao je argentinski paleontolog Jorge Calvo, direktor paleontološkog centra Nacionalnog sveučilišta Comahue (Argentina) na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kostur star 26 milijuna godina Ovo je divovski pingvin od 1,3 metra Slika nije dostupna Otkriven gotovo potpuni skelet dinosaura

Dinosaur je biljojed, dug između 32 i 34 metra, težak oko 8 tona i predstavlja do sada nepoznatu vrstu titanosaura, nazvanu Lognkosauria.

Argentinski i brazilski paleontolozi su predstavili u Riu repliku
prvog moždanog pršljena od 1,10 metara, teškog između 200 i 300 kilograma, otkrivenog u veljači 2000. pri početku iskapanja.

Otada su znanstvenici pronašli više od tisuću fosila raznih skupina životinja i biljaka na području od 400 metara četvornh.

"Činjenica što je većina fosila pronađena na ograničenom području (400 metara četvornih) i u sloju stijena od 50 centimetara, ukazuje na zaključak da su sve te životinje živjele u isto vrijeme", naglasio je Calvo.

Tamo su otkrili i ribe, školjke, najmanje dvije vrste krokodilomorfa i raznih skupina dinosaura, među kojima i mesožderi poput Megaraptora čija je jedna kandža duga 40 centimetara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene