Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na potezu Motorola

Appleu prijeti zabrana prodaje iPhonea i iPada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema odluci suda u Njemačkoj, Apple je prekršio neke Motoroline patente i sada mu u toj zemlji prije zabrana prodaje iPhonea i iPada.

 Nastavljaju se tužbe IT kompanija zbog kršenja patentnih prava, a ponovno je u centru pažnje Apple. No, dok je ova kompanija do sada svojim tužbama blokirala prodaju konkurentskih uređaja na različitim tržištima, ovog puta zbog kršenja patentnih prava koje su u vlasništvu kompanije Motorola Mobility njima prijeti zabrana prodaje iPhonea i iPadova u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

Problem se nalazi u patentu vezanom uz mobilne komunikacije kojeg Apple koristi u svojim pametnim telefonima, ali i u iPadovima s podrškom za 3G, a u Motoroli kažu da oko ovih patenata s Appleom pregovaraju još od 2007. nudeći im 'razumne uvjete licenciranja'.

U ovoj kompaniji ne žele da im Apple plati samo za korištenje njihove tehnologije tijekom protekle četiri godine, već žele i odštetu zbog kršenja patenata. Sud u Mannheimu donio je odluku da je Apple zaista prekršio te patente i sada Motorola može tražiti zabranu prodaje njihovih uređaja na ovom tržištu.

Iako su na ZDnetu napisali da bi se potencijalna zabrana prodaje mogla odnositi na cjelokupno područje Europske unije, njemački stručnjak za patentna prava Florian Mueller rekao je da se odluka o zabrani prodaje može primijeniti samo na područje Njemačke.

U Appleu se namjeravaju žaliti višem sudu na ovu odluku te je njihova glasnogovornica Kristin Huguet poručila da se njemački korisnici ne trebaju brinuti oko blagdanskog šopinga Appleovih uređaja jer neće doći do nestašice njihovih telefona i tableta.

Na stranici All Things D kažu da, ako zaista dođe do zabrane prodaje Appleovih uređaja, ona bi se odnosila samo na prodaju modela koji su uvezeni nakon donošenja te odluke, ne i na prodaju već postojećih zaliha. Navodno Apple ima tolike zalihe iPhonea i iPada u Njemačkoj da nemaju razloga brinuti se hoće li ova odluka utjecati na slabiju prodaju u vrijeme prazničke šoping sezone.

No, pitanje je što će se dogoditi u slučaju ako zaista dođe do zabrane prodaje i kada Apple rasproda sve zalihe. Također, neki se analitičari pitaju može li se ova Motorolina tužba i potencijalna zabrana prodaje njegovih uređaja proširiti i na druga tržišta, poput onog u SAD-u.

Osim u Njemačkoj, o Appleovim tužbama vezanim uz kršenja patenata raspravljao je i sud u Australiji koji je poništio prethodnu odluku prema kojoj je zabranjena prodaja Samsungovih Galaxy Tabova u toj zemlji te će oni biti dostupni već do Božića. Naravno, Apple se žalio i na ovu odluku tako da će se sporovi oko kršenja patentnih prava nastaviti i dalje.

Jedina dobra vijest za Apple jest što je sud u Francuskoj odbio Samsungov zahtjev za zabranom prodaje iPhonea 4S tako da će ova kompanija moći nastaviti prodavati novi model svog smartphoena u toj zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene