Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po uzoru na Japance

Amerikanci testiraju sustav koji upozorava na potres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz Kalifornije započeli su s testiranjem novog sustava koji bi Amerikance trebao upozoriti na velike potrese.

Eksperiment se provodi u Kaliforniji najtrusnijem području u SAD-u, a iako bi u ovoj fazi upozorenje stanovništvu moglo dati tek nekoliko sekundi uvjereni su da čak i to može učiniti razliku i spasiti mnoge živote.

Pročitajte i ovo Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima Upozorenje za tsunami nakon potresa upaljen alarm Upozorenje za tsunami u Japanu: Niz potresa u Tihom oceanu, najjači bio 6,1 po Richteru

Znanstvenici se nadaju kako će dodatnim testiranjima napraviti sustav za upozoravanje sličan onom u Japanu koji stanovništvu šalje tekstualne poruke i prekida televizijski program kada senzori detektiraju potres. Japance je izrada tog sustava stajala 500 milijuna dolara, no zaslužan je za spašavanje mnogih života, posebice u ožujku ove godine kada je tu zemlju pogodio potres koji je urokovao razoran tsunami. Turska, Tajvan i Meksiko imaju slične sustave iako nisu toliko sofisticirani kao japanski.

Američki sustav, koji se sastoji od mreže podzemnih senzora, dizajniran je da 'osjeti' pulsiranje i detektira različite vrste signala.

Šef projekta Doug Given kaže kako bi se uz pomoć ovog sustava tih nekoliko sekundi uoči potresa mogli zasustaviti ili usporiti vlakovi, kontroliri leta bi mogli zaustaviti polijetanje i slijetanje aviona, nuklearne elektrane i tvornice zatvoriti ventile, a djeca potražiti zaklon ispod stolova ili štokova. 

Od 2006. godine u SAD-u se testira tri alarmna sustava a u veljači je napravljen i prototip internog imena 'ShakeAlert'. Za sada poruke upozorenja prima 30-ak znanstvenika koji rade na sustavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene