Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvene ili vojne svrhe?

Amerikanci lansirali misterioznu letjelicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko savezno zrakoplovstvo jučer je lansiralo svemirski zrakoplov kodnog imena X-37B iz zračne luke Cape Canaveral. Ruski i Kineski dužnosnici zasad nisu službeno komentirali lansiranje.

Jučer lanisirani X-37B, napravljen u Boingu, nastavak je programa započetog sa lansiranjema X-37B-1 lansiranog prošle godine. Zrakoplov je dizajniran za vertikalno polijetanje i let na manjim visinama u zemljinoj atmosferi gdje se može zadržati do 270 dana. Stručnjaci nagađaju koja je prava uloga ovog svemirskog zrakoplova no američki vojni dužnosnici opovrgavaju da je dugoročni cilj ovog projekta upotreba u vojne svrhe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbogom shuttle Shuttle Atlantis sletio posljednji put, završila velika era u NASA-i Slika nije dostupna Nikad više... Atlantis posljednji put pristao na ISS, posade emotivno doživjele susret

>>Boeing oteo posao milenija Airbusu

Zbog njegove tajne prirode, neki vojni analitičari su teoretizirali da bi X37B mogao biti preteča orbitalnog oružja, sposobnog za ispuštanje bombi ili onesposobljavanje stranih satelita u orbiti. 'To je misterij, jer ga ratno zrakoplovstvo okružuje potpunom šutnjom', izjavio je Brian Weeden, stručnjak za svemirsku sigurnost za list Detroit Free Press.

Laura Grego, članica Saveza zabrinutih znanstvenika, neprofitne organizacije koja djeluje na smanjenju upotrebe znanosti u vojne svrhe, izjavila je '…sumnjam kako će se zrakoplov koristiti u vojne svrhe, ponajprije zbog glomaznosti i nedovoljne upravljivosti.'

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene