Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ciljevi NASA-ine misije LCROSS upitni?

Amerikanci će bombardirati Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je to mnogima malo poznata stvar, Ujedinjeni narodi imaju dokument nazvan Outer Space Treaty, koji zabranjuje iskorištavanje Mjeseca i drugih tijela u svemiru, u bilo koje, osim miroljubive svrhe, no NASU i Amerikance taj sporazum očito previše ne brine, jer oni žele na površini mjeseca, koja je ionako puna kratera, 'napraviti' krater promjera čak 7,5 kilometara. Prema pisanju Examinera, to je čisto kršenje navedenog UN-ovog sporazuma, kojeg je potpisalo čak 125 zemalja te ratificiralo njih 98.

Prije dva dana, NASA je prema mjesecu lansirala novi satelit, u misiji nazvanoj LCROSS, koji bi površinu Mjeseca trebao 9. listopada bombardirati s kinetičkim projektilom teškim pune dvije tone, u eksperimentu za koji u NASA-i tvrde kako njime žele pronaći vodu na Mjesecu te pokrenuti njegovu kolonizaciju. No, njihova namjera, kosi se s navedenom zakonskom odredbom UN-a, koja izričito zabranjuje mijenjanje krajolika nebeskih tijela. 'Mjesec i druga nebeska tijela mogu se iskorištavati od strane vlada svih država, isključivo u miroljubive svrhe. Gradnja vojnih baza, instalacija i utvrđenja, kao i testiranje novih oružja te provođenje vojnih vježbi, izričito se zabranjuju', stoji u Outer Space Treaty sporazumu UN-a.

Pročitajte i ovo Antarktika (Foto: AFP) Ni vječni led nije ga zaustavio I zadnji je pao: Koronavirus se proširio na sve kontinente svijeta, zaraženo 36 ljudi na Antarktici Slika nije dostupna Prva u inozemstvu Rusija postigla dogovor sa Sirijom: Hmejmim (p)ostaje trajna ruska zračna baza

Examiner piše i kako bi ova NASA-ina nesmotrenost, ukoliko se misija provede, mogla isprovocirati i konflikt s 'poznatim vanzemaljskim civilizacijama na Mjesecu, o kojima su svjedočili i prvi astronauti na mjesečevoj površini, Neil Armstrong i Buzz Aldrin te o kojima postoje mnoge fotografije i dokumenti, koji upućuju na vanzemaljsku bazu na tamnoj strani Mjeseca'. Ukoliko NASA provede svoj eksperiment, nadalje piše Examiner, bit će kriva, kao predstavnik američke vlade, za neprijateljski čin te agresivni rat, što su je u suprotnosti s Ženevskom konvencijom UN-a te predstavlja vrlo ozbiljan ratni zločin.

Nasa: Cilj misije je vidjeti i ima li vode na Mjesecu

Prema jednom od izvještaja cilja LCROSS misije, kojeg navodi Examiner, satelit bi iz orbite trebao pronaći krater na površini Mjeseca, koji je dovoljno plitak i taman i koji bi postao primarna meta. Nakon tog, satelit bi trebao navoditi raketu Centaur, koja bi brzinom od oko 9.000 kilometara na sat trebala udariti u isti krater te kreirati znatno veći i dublji krater, promjera i do 7,5 kilometara. NASA navodi kako je cilj misije, između ostalog, i ustanoviti postoji li voda ili led u kraterima na južnom polu Mjeseca, što je od velikog značaja i za 'buduće ljudske aktivnosti na površini Mjeseca'.

Tijekom godina u javnost su procurile mnoge glasine, priče, teorije i svjedočanstva o izvanzemaljskoj bazi skrivenoj na tamnoj strani Mjeseca, no ništa od tog nije potvrđeno. Nadajmo se, za naše dobro, da Amerikanci znaju što rade, jer iz prakse znamo, da što se njih samih tiče, rezolucije i sporazumi UN-a njima predstavljaju gotovo nikakav imperativ.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene