Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domet mu je 160 kilometara

Teslin top - Novost u američkoj mornarici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već smo pisali o tome da su Amerikanci napravili elektromagnetski top ogromne snage, dometa 160 kilometara, koji ispaljuje streljivo nekoliko puta brže od zvuka. Nova vijest je kako je američka mornarica zadovoljna tim oružjem 21. stoljeća.

Oružje namijenjeno ratnoj mornarici SAD, za sada postoji kao prototip, kreće se po šinama te ispaljuje streljivo uz pomoć magnetskog polja i električne struje. Elektromagnetski top testiran je u Sjevernoj Virginiji, a u sljedećih pet godina će se utvrđivati može li se to oružje brzo ohladiti i ispaljivati više streljiva u minuti.

Pročitajte i ovo Novi kineski top (Screenshot: Tweeter) Pentagon upozorio na opasnost Kina se hvali najmoćnijim elektromagnetskim topom na svijetu, evo kad će biti spreman za rat Kineski elektromagnetski top? (Foto: @xinfengcao/Twitter) Zasad nepotvrđeno Ameriko, spavaš li mirno? Procurila fotografija tajnog kineskog superoružja

>> VIDEO: Elektromagnetski top para čelik kao papir

Ispaljeno streljivo kreće se brzinom i do 9.010 kilometara na sat, što je više od sedam puta brže od zvuka. Želja američke mornarice jest da top ispaljuje do 10 komada streljiva u minuti, odnosno jedno svakih šest sekundi! Projektil koji ispaljuje težak je 18 kilograma i potrebno je ispitati mogu li projektil i ugrađeni sistem za satelitsko praćenje (GPS) podnijeti takvo ispaljivanje.

Smatra se da ovakav top može pružiti podršku desantu, gađati neprijateljske brodove, kao i da brod na kojem se nalazi, brani od dolazećih projektila. Sadašnji mornarički topovi kalibra pet inča (12,7 centimetara) imaju domet od 24 kilometra.

Razvoj elektromagnetskog topa počeo je 2005. godine i do sada je koštao 240 milijuna dolara. Mediji podsjećaju da su radovi Nikole Tesle, za koje se vjeruje da kriju tajnu moćnog elektromagnetskog oružja, nestali su nedugo nakon njegove smrti, kao i da Amerikanci na osnovu njih razvijaju oružje. Oružje 21. vijeka, kako su ga nazvali ruski stručnjaci, testira se već nekoliko godina, a američki stručnjaci u području obrane zadovoljni su posljednjim testovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene