Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon kvara

VIDEO: Sudarač opet radi, 'smak svijeta' prijeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi snop protona bez izgreda i ranije od planiranog prošao je kroz najveći akcelerator čestica u svijetu koji je u petak ponovno pušten u pogon nakon četrnaestomjesečnog zastoja zbog velikog kvara, priopćio je Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN).

'Kruženje snopa u smjeru kazaljke na satu uspostavljeno je u 22.00 sata po srednjoeuropskom vremenu. To je važna etapa s obzirom na prve fizikalne rezultate LHC-a (Veliki hadronski sudarač) koji se očekuju 2010.', piše CERN smješten kraj Ženeve. 'Još trebamo svladati dio puta kako bismo se mogli baviti fizikom, ali ovo je velik korak naprijed', rekao je direktor CERN-a Rolf Heuer u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Sustav treba reformirati'' Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a: Osvrnuli se na to gdje je danas domaća znanost Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska postala pridružena članica CERN-a Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća''

'Prva pokusna ubrizgavanja protonskih čestica počela su oko 16.00 sati po srednjoeuropskome vremenu', rekao je glasnogovornik CERN-a James Gillies. 'Ako noćas sve prođe u redu, pokušat ćemo izazvati kruženje snopa čestica u subotu u 7.00 sati po istom vremenu na nekoliko minuta', dodao je.

Pri posljednjem pokušaju, snop čestica održao se 30 minuta, rekao je Gillies koji kaže da će u slučaju uspjeha za vikend otvoriti bocu pjenušca. Veliki hadronski sudarač (LHC), znanstvena igračka vrijedna 3,76 milijarda eura koja treba omogućiti bolje razumijevanje sastava tvari i svemira, pokvario se tek nekoliko dana pošto je 10. rujna 2008. pušten u pogon uz veliku medijsku pompu. Znanstvenici se nadaju da će im LHC pomoći da pronađu dokaz o postojanju hipotetske čestice Higgsova bozona koji, misle stručnjaci, objašnjava postojanje mase. Na ovom projektu rade tisuće fizičara iz cijeloga svijeta koji žele proniknuti tajnu nastanka svemira. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene