Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni let

24-satno osvajanje neba na solarni pogon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz švicarske je baze poletjela eksperimentalna letjelica na solarni pogon. Povijesni let trebao bi trajati cijeli dan i noć.

Na 24-satni let odveo ju u jutarnjim satima pilot Andre Borschberg i to s piste u Payernu u zapadnoj Švicarskoj. 'Ako uspijemo, ovo će biti divan dan. Cilj je poletjeti bez goriva. Želimo pokazati kako ne moramo uvijek biti ovisni o fosilnim gorivima', rekao je Bertrand Piccard, šef tima, koji je prvi obišao svijet u balonu i to bez stanke.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Ilustracija Neočekivano otkriće Odvratan pronalazak prisilio pilota da se vrati u zračnu luku: "Žena je rekla da joj je nešto palo na glavu. Okrenuo sam se..."

'Sigurni smo da možemo. Noćni let će ovisiti o tome koliko će sunce tijekom dana napuniti baterije za solarni impuls, ali i o jakom vjetru na visokoj nadmorskoj visini', dodao je Claude Nicollier, bivši astronaut i šef kontrole leta. Projekt je započet pred sedam godina, a prototip je izgrađen prošle godine. Cilj je da leti oko svijeta i to već 2013. ili 2014. godine, piše World News Australia.

>> Noćni let Solar Impulsa odgođen zbog tehničkog problema

Prvi pokušaj, koji je trebao biti prošlog četvrtka, odgođen je zbog kvara na elektroničkoj komponenti. Jednosjed je oblikovan kao veliki zmaj i to s krilima, na kojima su solarni paneli, veličine kao kod Airbusa A340. Težak je kao prosječni automobil, a pokreće ga samo jedan mali električni motor. Pilot Borschberg tijekom cijelog leta mora biti priseban u čemu će mu pomoći kontrolni tim na tlu. U Payerne bi se trebao vratiti tek sutra ujutro. Cijeli projekt odvija se pod budnim okom međunarodne aeronautičke federacije (FIA).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene