Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Želimo znati

Pusta obećanja: Škola u Vukovaru i dalje neobnovljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U akciji 'želimo znati' Nova Tv je punih godinu dana izvještavala o katastrofalnom stanju zgrade Srednje tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru. Naslušali smo se brojnih obećanja i projekata, ali obnova još nije počela. Po odgovore idemo u Vukovar.

Upozorili su me da u ovu dvoranu ulazim na vlastitu odgovornost. Iako svakog trena može otpasti žbuka sa stropa, ali i parketi mogu popucati, ovdje smo ušli jer ovo jednostavno morate vidjeti. Dvoranu je inspekcija zatvorila još prije pet godina. Učenici je zovu 'štakornjak'. Ništa bolje nije ni u ostalim dijelovima zgrade, gdje je ozračje kakvo ni najgorem neprijatelju ne biste poželjeli za nastavu, a kamoli vlastitom djetetu.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Autocesta, ilustracija počinju radovi Važna obavijest iz HAC-a: Od utorka otežan promet na autocesti A3

'Ništa ne valja u školi'

Pozivu na nastavu učenici se ne vesele, jer u zgradi borave na vlastitu odgovornost. Učiti o visokoj tehnologiji u nemogućim uvjetima nije lako. Jedan od učenika pojadao nam se kako ništa ne valja u toj školi, od parketa, pa preko prozora i vrata. To je škola u kojoj vam doslovno svašta može pasti na glavu. Prokišnjava krov, instalacije su nesigurne, a toaleti kao iz horor filmova. 'Parketi se dižu, stolice su grozne, prozori su zakucani čavlima, a nemamo ni grijanja', rekao nam je učenik Tomislav Turkalj.

Čeka se građevinska dozvola

Paučinu sa slučaja mjerodavni su počeli skidati još početkom godine. 'Glavni projekt je gotov, a lokacijska dozvola je dobivena. Čekamo odobrenje fonda za privatizaciju, za projekt obnove i kad je dobijemo, dobit ćemo i građevinsku dozvolu', objasnio nam je Slobodan Perić, Ravnatelj Tehničke škole. Obnova zgrade stajat će 20 milijuna kuna. Vladine štedljive škare projekt neće rezati. 'Nećemo štedjeti na toj djeci i ona neće biti žrtva krize u proračunu, projekt će ići veoma brzo', istaknuo je Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade.

Strpljenja je sve manje

No, strpljenja je sve manje, a sportsku dvoranu inspekcija je zatvorila prije pet godina. Umjesto mišića, učenici ovdje treniraju vlastito strpljenje čekajući obnovu. 'Osobno ne vjerujem u obnovu, mi to nećemo doživjeti, jer su to puste priče svaki put', zaključio je učenik Dino Dogan. Učenici i nastavnici pričama će početi vjerovati tek kada školskim dvorištem počnu 'pedalirati' građevinski bageri. Očekivali smo obnovu još ovoga ljeta, a tako je obećao ministar Čobanković. No, tipično hrvatski, sve se zakompliciralo s papirologijom, a bagera bez tone papira i dozvola, nema. Njihovo prikupljanje trajalo je mjesecima i papiri su sada prikupljeni, a projektna dokumentacija je gotova. Ovih dana HFP treba izdati potvrdu glavnog projekta, a tada se kreće u postupak javne nabave i natječaja za izvođače radova. No, znate kako je s natječajima i papirima! Sve to ide puževim koracima i puno sporije nego se ova djeca nadaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene