Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto nas izbjegavaju?

Popijač: Imamo porezne oaze, ali i korupciju i birokraciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Đuro Popijač uključio se u našu akciju Želimo znati i pokušao odgovoriti na pitanja zašto nas izbjegavaju strani investitori, što smo im spremni ponuditi i kako ćemo konkurirati okruženju koje je snizilo poreze, pojeftinilo usluge i svakodnevno nam preotima investitore pred nosom.

Europa, Amerika i Rusija jednako kao i ostale zemlje imaju iste probleme požele li investirati i Hrvatskoj. 'Ključni problemi za strane investitore su korupcija i spora birokracija,' rekao je šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Paul Van Doren.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akcija 'Želimo znati' Sudbina hrvatskih analiza je ladica, a investitori nas izbjegavaju Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV večeras u 19.15 sati Želimo znati: Zašto strani investitori zaobilaze Hrvatsku?

'Transparentnost poslovanja, javna nabava, problem korupcije, birokratske prepreke i naravno visoki porezi,' rekla je izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić. 'Pokušavamo s obje strane voditi borbu s birokracijom. Ponekad ta birokracija pobjeđuje nas, a ponekad pobjeđujemo mi,' rekao je ruski ministar za civilnu zaštitu, Sergej Šojgu.

Iako svjesna problema Hrvatska nema konkretna rješenja. 'Naš je zadatak da se borimo protiv birokracije da vodimo tu utakmicu i da nastojimo što više pobijediti,' rekao je ministar Đuro Popijač. Porezne olakšice, olakšice za komunalne naknade, jače promotivne aktivnosti te dostupnost predstavnika države invenstitorima samo su neke od potencijalnih mjera.

'Ima raznih komentara da su porezi previsoki, davanja previsoka, naravno, spora administracija,' rekao je Popijač. Nama najviše nedostaju industrijska ulaganja, banke, trgovina i telekomunikacije bez žaljenja na proceduru već su godinama u Hrvatskoj.

'Jesu li veće barijere za shopping centre ili je veća barijera za industrijsku halu ili postoji veći interes za shopping centar nego za industrijsku halu,' objašnjava Popijač. No, troškovi prije gradnje industrijske hale u Hrvatskoj stoje preko 90.000 dolara, Poljskoj šest, a Slovačkoj 1.300 dolara.

Popijač: Hrvatska nudi porezne oaze

'Hrvatska nudi porezne oaze, sjetimo se područja od posebne državne skrbi gdje nema poreza na dobit,' rekao je Popijač. Zemlje regije svoje su poreze smanjile i tako privukle strani kapital. Postavlja se pitanje hoćemo li i kada mi promijeniti dio tog financijskog dijela za strane investitore.

'Da li će taj dio porezne politike u smislu fiskalne politike je nešto na čemu će se sasvim sigurno u budućnosti raditi,' rekao je ministar Popijač. Kada i kako ministar ne govori. U međuvremenu moramo odlučiti koje investicije želimo privući, Crnogorci se uzdaju u turizam.

>> Želimo znati: Zašto strani investitori zaobilaze Hrvatsku?

'A to su ozbiljni turistički rezorti koji obuhvaćaju puno više od onog što mi pretpostavljamo, a to je hotel, ležaj, krevet, tuš i plaža,' dodao je Popijač. Ako nešto ne poduzmemo sami, Europa će nas natjerati da igramo po njezinim pravilima. No tada će biti kasno jer će investitori svoj novac uložiti negdje drugdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene