Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke otpremnine

Želimo znati: Do kada će politika upravljati državnim firmama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedoci smo afera u kojima predsjednici uprava državnih tvrtki završe u pritvoru, ali im milijunske otpremnine sjedaju na račune.

Vlada je obećala odrediti šprancu za zapošljavanje direktora u državnim tvrtkama, a mi želimo znati gdje je zapelo? Bivšoj upravi HEP-a dva milijuna kuna, u HAC-u oko milijun kuna otpremnine. Isto je i s Croatiom Osiguranje, Croatia Airlinesom, HŽ-om i ostalim državnim tvrtkama.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 2 traže pet otpremnina Agonija zaboravljenih radnica Orljave: "Morat ću živjeti od milosti obitelji", "Ne znamo što oni misle i što se čeka"

Dijelile su se plaće i nagrade prevelike za državne tvrtke, pogotovo one s lošim poslovanjem. 'Mislim da bi jednaka pravila trebala vrijediti za javni i privatni sektor', rekao je Đuro Popijač, ministar gospodarstva. U državnim se poduzećima direktorske fotelje dijele koalicijskim ugovorom, dakle po političkoj liniji.

'Kada se državna imovina i javno dobro tretiraju kao alajbegova slama, direktori su u sprezi s političkim mentorima', rekao je Esad Čolković iz Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika. Vlada je zbog krize smanjila plaće direktorima javnih tvrtki no to nije rješenje. Bolje je i malo više platiti ali stručno, a ne političko osoblje. Ministar je sklon prijedloga koji već mjesecima stoji u vladinoj ladici. Udruga menadžera ponudila je šprancu.

Petljanje političara odstraniti javnim natječajem

'Kako bi trebao izgledati idealni predsjednik uprave u državnom poduzeću. Treba ići javnim natječajem odstraniti petljanje političara. Ako ne bi uspjeli javnim natječajem onda treba te ljude uvesti', dodaje Čolaković. Javni natječaj, sigurnost od smjene nakon promjene vlasti, plaće u nekoliko razreda, strogi menadžerski ugovori, ali i posebni uvjeti za otpremnine prijedlozi su koji čekaju već mjesecima.

Mislim da bi jednaka pravila trebala vrijediti za javni i privatni sektor 'Zapinje kao i uvijek kod ljudi, kod interesa, kod vidljivih i nevidljivih veza, obveza nasljeđa iz prošlosti, ali manje više to su sve političke ucjene', kaže Čolaković. Niske plaće nisu rješenje, pojašnjava Čolaković prijedlog svoje udruge. Najniža bi plaća bila od 16 do 26 tisuća kuna, a najviša direktorska iznad 40 tisuća.

 

Do kada će politika upravljati državnim firmama?

  • Zauvijek
  • Još samo malo
  • Dokle biramo takve političare

Ukupno glasova:

'Plaća će morati biti ovisna o uspjehu kako svaki vlasnik mora očekivati', kaže Popijač. Otpremnina u najboljem slučaju ne bi smjela biti viša od 24 plaće dakle oko 130 tisuća kuna. Ministar daje obećanje.

'Mislim da je po programu gospodarskog oporavka reguliranje problema managerskih ugovora u javnim tvrtkama negdje u rujnu', rekao je Popijač.

Direktori državnih tvrtki plaće, bonuse i otpremnine su do sada dobivali bez obzira na rezultate. Menadžerski ugovori nisu predviđali što ako dođe do kriminala ili lošeg poslovanja. Nadzorni odbori žmirili su pred tim. Želimo znati do kada će biti tako?

Ministra ćemo držati za riječ, iako zbog koalicijske trgovine unutar vlade neće biti lako riješiti se politički postavljenih direktora koji uživaju povlastice ne zbog dobrog rada, uspjeha i stručnosti već isključivo zbog pripadnosti određenoj stranci.

Želite li se i vi uključiti u našu akciju, imate li temu za našu rubriku pišite nam na zelimoznati@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene