79864
79864
79864
79864
79864

Djeca u školu i dalje idu kroz kanalizaciju

  • , 10.03.2009., 19:16
  • Autor:
  • komentara

Više od mjesec dana prošlo je od naše priče o učenicima koji u školu idu kroz kanalizacijsku cijev za oborinske vode. Zimi im prijete bujice, kad zatopli zmije.

 
 
 
 
Kroz kanalizaciju u školu
Kroz kanalizaciju u školu

Na to su prisiljeni jer je magistralom za njih preopasno, ali ništa od toga izgleda ne zabrinjava nadležne. Prije mjesec dana naša splitska ekipa otkrila je nevjerojatnu priču. U Kaštel Lukšiću kod Splita, školarci u školu idu kroz kanalizaciju. Na dan kada smo snimali prilog nadležni su obećali pomoć, no ništa se do danas nije pomaknulo.

I danas smo bili na tom istom raskrižju na magistrali u Kaštel Lukšiću. Škola nije daleko od kuća, ali magistrala je jednostavno nevjerojatno prometna, kamioni jure ubojitom brzinom i roditelji su djecu odlučili slati u školu kroz kanalizacijsku cijev koja ide ispod ceste. Uvjerili smo se i danas da se djeca od desetak godina do škole 'Ostrog' provlače kroz tu kanalizacijsku cijev.

>> 'Želimo znati' u Dnevniku Nove TV

>> Do škole kroz kanalizaciju

Neki šumom, a neki drumom, ali nitko u školu ne ide kao mali đaci iz Kaštel Lukšića - kroz kanalizaciju. Alternativa je prometna magistrala, cesta kojom na dan prođu deseci kamiona jureći 100 na sat. 'Nije lako ni odraslome, i ja idem kroz rupu radije nego da čekam 20 minuta za preći', kaže Ruža Ljubić. Koliko je cesta opasna, uvjerila se i naša ekipa.

Da im djeca ne bi postala dijelom crne kronike, očajni roditelji u školu ih šalju kroz cijev. Svojim su im rukama napravili stepenice da se lakše spuste. Kad se nakon škole po mraku vraćaju kući - opreza nikad dosta. 'Meni je baba rekla da nas neko može dočekat, mrkli mrak bude doli pa nosimo lampe', rekla je jedna učenica. U kišnim razdobljima - kanal se napuni vodom, ali oni su spremni – nose gumene čizme.

Roditelji se ogorčeno pitaju - gdje je sada ministar Primorac. Odgovorni su upoznati sa situacijom i odlučeno je da će djecu u školu prevoziti autobus. No nema novca pa đaci u zemlji znanja do škole i dalje idu - kroz kanalizaciju. Roditelji kažu kako su ih nakon našeg priloga svi nazivali šokirani što djeca na taj način idu u školu. No, nažalost nadležni od tada nisu puno poduzeli. Danas smo nazvali županijski odjel za prosvjetu u Splitu koji je direktno odgovoran za siguran put ove djece do škole.

Roditelji bi najradije da se ovaj kanalizacijski prokop proširi u pravi pothodnik. No, u planu je veliko proširenje magistrale. Nitko ne želi graditi skupi, a privremeni pothodnik. 'Neće se graditi, jer nema smisla graditi nešto što će se rušiti', rekao je ravnatelj škole. Druga mogućnost je osigurati autobus do škole. No, Zakon kaže da za autobusni prijevoz škola mora biti udaljena više od tri kilometra, a ovoj je djeci škola jedva par stotina metara od kuća. Ta bi linija bi koštala oko 150 tisuća kuna godišnje. I ravnatelj i županijski pročelnik za školstvo obećali su kako će se sastati ovih dana sa gradonačelnikom Kaštela i nešto smisliti. Za sada nude pomoć bobija.

Dakle, bobiji bi trebali zaustavljati automobile i prevoditi djecu preko ceste u vrijeme kada idu u školu i iz škole. U Županiji strahuju od rješavanja problema mimo striktnih zakonskih normi. Kažu, javit će im se stotine drugih roditelja tvrdeći da i njihova djeca opasno putuju do škole.

Od našeg prošlog posjeta, na dramatičnom prijelazu promijenilo se tek cvijeće i svijeća uz ploču pored koje je netko već poginuo. Ovdje je teško prihvatiti slijeganje ramenima kao odgovor. Naš prilog natjerao je nadležne da ipak dogovore sastanak i razmotre neko rješenje, a mi smo sigurni da djeca iz Kaštela unatoč svim zakonskim stavkama ne bi smjela kao jedini put do škole imati kanalizacijsku cijev.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.

Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se