Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti stručnjaka

Znate li kako ojačati imunitet i izbjeći viroze i prehlade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koje su najvažnije jesenske namirnice za podizanje imuniteta? Istražili smo kako možemo pomoći imunološkom sustavu da pobijedi jesenske prehlade i viroze.

Dalmatinka Ana Brkić na tržnici Trešnjevka radi već dva desetljeća. Iako je svakodnevno izložena različitim vremenskim prilikama bolesna je - vrlo rijetko. To, kaže, može zahvaliti zdravoj prehrani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bolje spriječiti... 8 najčešćih grešaka koje činimo zimi Slika nije dostupna Popis proizvoda Evo što nemojte NIKAD konzumirati kad ste prehlađeni

'Jedem sezonsko - blitvu, špinat, juhice... Voće jedemo ono koje je sad dobro. Mi imamo žižule, pa imamo grožđe, ali prvenstveno zelenjavu', kaže Ana.

Da je Anin izbor sjajan potvrđuju i nutricionisti.

'Ovo je prijelomno razdoblje za naš organizam, kada se pripremamo, fortificiramo za predstojeće izazove - viruse, infekte, bolesti', kaže nutricionist Branimir Dolibašić.

Preporučuje se što više voća i povrća.

'Svi oni sumporni lijepi spojevi koji nam dižu imunitet su tu spremni za nas. Češnjak je baš pravi izbor u ovo vrijeme. S druge strane, tu je naravno, vitamin C koji je štit našeg cjelokupnog imuniteta. Ako nemamo njega, ne štima nam cijeli imunitet', kaže nutricionist.

A trenutačno ga najviše ima u šipku i mandarinama.

Uz zdravu prehranu, za obranu od prehlada i viroza - dobro će doći med, propolis i ostali pčelinji proizvodi.

'Sve više se potvrđuje ono što se tisućama godina zna u narodu da je med s obzirom da je bogat s vitaminima, mineralima i aminokiselinama da utječe, odnosno pomaže ljudskom zdravlju da se održi', kaže nutricionist.

I stručnjaci i laici se slažu - zdrava i raznolika prehrana ključ je obrambene snage organizma, posebno u jesen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene