Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv bolesti probave

Znanstvenici stvorili živuće ljudsko crijevo na čipu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s Harvarda uspjeli su na čipu uzgojiti stanice ljudskih crijeva i promatrati kako se ponašaju pod različitim uvjetima.

Čip sa stanicama ljudskih crijeva napravljen je na Institutu za biološki inspirirana istraživanja, Wyss, a posebnost tog čipa je u tome što stanice uzgojene na njemu, u potpunosti repliciraju ponašanje i procese koji se ovijaju u ljudskoj utrobi.

Pročitajte i ovo Srce: Ilustracija - 1 važnost zdravog življenja Plan za srce: Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva o detaljima: "To je jedna tempirana bomba" Ilustracija "Oduzeto mi je dostojanstvo" Umrla žena (33) nakon što su liječnici odbacili njezine užasne simptome i optužili je da glumi bolest

>> Mikrobiolozi otkrili savršen konzervans proučavajući ljudska crijeva

Te stanice ljudskih crijeva čaj podržavaju i razvoj mikroorganizama specifičnih za crijevnu floru, upravo na njima, prenosi Science Daily.

Istraživači se nadaju kako će ima ovakva metoda uzgoja ljudskih stanica, omogućiti bolji uvid u poremećaje i bolesti probavnog sustava, poput Kronove bolesti ili ulcerativnog kolitisa. isto tako, znanstvenici se nadaju kako će im ovako uzgojene stanice dati kvalitetnije rezultate u testiranju novih lijekova i terapija za navedene i druge poremećaje donjeg probavnog trakta.

Dakle, radi se o uzgojenom mikro uzorku crijevnog tkiva na fleksibilnoj i poroznoj membrani, a posebni mehanizam simulira stezanje i širenje probavnog trakta te protok tekućina ispod i iznad mikrostranica, a isto tako i kapilare.

'Imajući bolje i preciznije in vitro modele bolesti, poput ovoga, možemo značajno ubrzati našu sposobnost za razvoj novih i efektivnih lijekova, koji će pomoći ljudima koji pate od probavnih poremećaja', istaknuo je Donald Ingber, direktor instituta Wyss.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene