Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nitko ne umire zdrav'

Želite zdravo srce? Prestanite pušiti i ne jedite masno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati su predebeli. Volimo masno, slatko i teško se toga odričemo. Stoga i ne čudi da svaki drugi Hrvat umire od kardio-vaskularnih bolesti. Donosimo savjete kako spasiti vlastito srce.

Srce treba zaštititi od kolesterola, šećera i visokog krvnog tlaka. Zato je stanje svog 22-ogodišnjeg organizma hrabro odlučio provjeriti i student informatike. 'Mislim da imam neke prosječne rezultate za mladog čovjeka,' rekao je student Krunoslav Tušek. Kolesterol i šećer u dopuštenim su granicama, otkrio je Krunoslav u zagrebačkoj akciji 'Živi za srce', no obujam struka mu je graničan.

'Krunoslav ima zapravo gornju granicu, pa prema tome malo mora pripaziti, malo vježbati, pripaziti na prehranu.' Za one koji provjeravaju svoje stanje, nema brige. Problem su oni koji na sebe ne paze. 'Baš oni koji bi trebali o tome najviše brinuti nažalost dosta se opuštaju u tom pogledu,' rekao je dr. Hrvoje Jurin iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

Tako se pretili teško odriču hrane, a pušači cigareta. Svjesni problema postaju tek nakon srčanog udara, ili kakve operacije krvnih žila. Od bolnice može spasiti pridržavanje jednostavnih pravila. 'Izbjegavati slanu hranu, što više povrća, unositi što više aminokiselina. Izbjegavati crveno meso, jesti ribu,' rekao nam je Zoran Miovski iz KBC-a Zagreb.

Bez obzira na godine, važno je i redovito vježbati. 'Obično čujete vrlo često 'dobio je infarkt  bio je zdrav, umro je bio je zdrav', nitko ne umre zdrav, nitko ne dobije infarkt zdrav. Promjene na krvnim žilama traju deset godina,' rekla je Ana Ljubas iz Udruge kardioloških medicinskih sestara. Dovoljno vremena za prevenciju i spašavanje vlastitog srca. Početi treba već danas.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene