Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Istraživanje pokazalo

Zašto su pušači mršaviji od nepušača?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici otkrili su na koji način nikotin smanjuje apetit, što bi jednoga dana moglo pomoći u liječenju pretilosti.

Pušači su u prosjeku mršaviji od ljudi koji ne puše, a studija koju je vodilo sveučilište Yale opisuje kako nikotin aktivira određene neurone u dijelu mozga zvanom hipotalamus. Ti neuroni zatim lažno javljaju tijelu da je unijelo dovoljno hrane, što objašnjava zašto pušači imaju manji apetit, piše glavna autorica studije Marina Picciotto, profesorica naurobiologije i farmakologije na Yaleu. To, međutim, nisu isti neuroni koji su odgovorni za ovisnost o nikotinu.

'Brojni pušači kažu da neće prestati jer će se udebljati. Stoga želimo pomoći ljudima da zadrže tjelesnu težinu kada prekinu s tom navikom i nadamo se da bi mogli pomoći onima koji se bore s pretilošću', pojasnila je Picciotto.Stručnjaci su do toga otkrića došli istražujući miševe, te se nadaju da bi se slični receptori mogli izolirati i kod ljudi, što bi pak značilo kako bi terapija temeljena na nikotinu mogla pomoći u liječenju pretilosti.

Pročitajte i ovo Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija Zyn nikotinske vrećice Oštećuje mozak adolescenata Potencijalno opasan proizvod preplavio TikTok: "Definicija ludila je raditi istu stvar i očekivati drukčiji rezultat"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene