Uz pomoć magnetne rezonance znanstvenici su pratili kakav je utjecaj na mozak masnih kiselina koje su izravno uvedene u želudac sudionika studije. Nakon toga izlagali su ih tužnim iskustvima i pratili njihove reakcije. Osjećaj tuge je nestao, napisao je koautor studije, psihijatar Lukas Van Oudenhove sa Sveučilišta u Leuvenu u članku stručnog časopisa Journal of Clinical Research.
'Čini se da nas konzumiranje masne hrane čini manje podložnima tužnim emocijama, čak i kad ne znamo da jedemo masno', rekao je Van Oudenhove.
Ta otkrića mogu pomoći u razumijevnju pretilosti, depresije i poremećaja prehrane. Daju naslutiti da želudac 'ima svoje mozak i svoje razloge'. (Hina)
-
detalji svečanosti na Plesu
U Hrvatsku stižu moćni borbeni avioni, Milanović i Plenković bit će prvi put na istom mjestu nakon izbora
-
Iz minute u minutu
Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"
-
Mukotrpna borba
Diljem Hrvatske zbrajaju se štete: "Više ne pamtim koliko dugo imam ovaj problem"