Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Zaslađena pića povećavaju rizik od moždanog udara kod žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje gotovo svaki dan piju zaslađena gazirana i negazirana pića imaju 83 posto veće izglede za moždani udar od žena koje rijetko piju gazirana pića i druge zaslađene napitke, pokazalo je japansko istraživanje koje je utvrdilo da zaslađena pića nemaju takav učinak i na muškarce.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal od Clinical Nutrition, potvrđuje ranija istraživanja koja povezuju zaslađene napitke s raznim negativnim učincima na zdravlje uključujući sa srčanim udarima, pretilošću i šećernom bolesti.

"Unos zaslađenih gaziranih i negaziranih pića povezan je s povećanim rizikom ishemijskog moždanog udara kod žena", napisali su znanstvenici sa sveučilišta u Osaki. Oni su u okviru istraživanja proučavali i utječu li zaslađena pića na razvoj bolesti srca, no pokazalo se da nemaju takav utjecaj.

Desetogodišnjim istraživanjem bilo je obuhvaćeno gotovo 40 tisuća osoba koje su tri puta tijekom istraživanja davale podatke o prehrambenim navikama, zdravlju i stilu života. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine - jedna nije gotovo nikad pila zaslađena pića, druga je pila do dvije čaše tjedno, treća tri do četiri čaše tjedno, a četvrta je pila zaslađena pića gotovo svaki dan.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Astrid Malvić Dan crvenih haljina Jutro koje je Astrid promijenilo život iz temelja: "Ispočetka sam učila hodati..."

>> Žene koja prestanu pušiti do 40. godine žive devet godina dulje

U skupini žena koje nisu gotovo nikad pile zaslađena pića 1,7 posto doživjelo je moždani udar, dok je među onima koje su pile svaki dan zaslađena pića tri posto ispitanica imalo moždane udare.

Kod muškaraca nije utvrđena veza između konzumiranja zaslađenih pića i rizika od moždanog udara, moguće zbog toga što su muškarci s ranim znakovima bolesti srca prestajali piti zaslađena pića, napominju znanstvenici.

Oni smatraju da bi se učinak zaslađenih pića na žene mogao objasniti utjecajem tih pića na njihov metabolizam. Konzumiranje velikih količina zaslađenih pića povećava težinu, razinu šećera u krvi i masnoća te dovodi do povišenog krvnog tlaka koje je pak povezano s većim rizikom moždanog udara. Istraživanjem nije utvrđeno da konzumiranje pića povećava rizik srčanih bolesti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene