Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zarazno zijevanje znak empatije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zijevanje ne mora značiti tek puko izražavanje dosade, već može puno reći o određenoj osobi, ustvrdili su znanstvenici, objasnivši kako podložnost zaraznosti zijevanja može biti odraz visoke socijalne empatije, prenijeli su britanski mediji.

"Zaraznost zijevanja bila nam je vrlo zanimljiva tema istraživanja", rekla je dr. Catriona Morrison, predavač na Odjelu za psihologiju
Sveučilišta u Leedsu, koja je s kolegama provela istraživanje. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Puno su mu pomogli Predivna gesta Splićana: Gladnom sugrađaninu napunili stan hranom i otplatili kredit Slika nije dostupna Više nije slabost... Rijetkost u politici: Tek je nekoliko velikih državnika ovo učinilo u javnosti, hoće li i Donald Trump?

"Nije vam potreban vizualni poticaj, čak ni slušni podražaj - ponekad je dovoljno samo čitati ili razmišljati o zijevanju da i vi počnete", kazala je. 

"Vjerujemo da je zijevanje koje zovemo zaraznim znak
određene socijalne empatije kod nekih osoba. Pokazatelj je poštivanja bihevioralnog i psihološkog stanja neke druge osobe", objasnila je.

Nedavna su znanstvena istraživanja i snimke mozga pokazale da se pri reakciji na tuđe zijevanje i pri reakciji pojedinca koja odražava uvažavanje neke osobe 'uključuje' isti dio tog organa.

Znanstvenici iz Leedsa organizirali su istraživanje angažiravši
studente psihologije i građevinarstva kako bi potvrdili svoje
pretpostavke. U nekoliko su prostorija smjestili studenta i još jednu osobu - znanstvenika, koji je zijevnuo 10 puta u 10 minuta, istodobno registrirajući koliko je često zijevnuo student u prostoriji. 

Svaki je student-sudionik prethodno ispunio upitnik o svojim sposobnostima podsvjesnog poistovjećivanja s drugim, pri čemu su im na analizu ponuđene fotografije očiju te su morali zabilježiti izazvane emocije.

Rezultati su pokazali da su oni koji su bili najpodložniji zaraznom
zijevanju prikupili više bodova na testu koji je trebao pokazati
njihovu empatiju. Zanimljiva je i činjenica da su studenti psihologije bili podložniji zaraznom zijevanju od studenata građevinarstva.

"Vjerujemo da je to zato što su studenti psihologije na neki način
podložniji empatiji, za razliku od studenata građevinarstva koji su
sistematičniji i zainteresiraniji za brojeve i formule", objasnila je
dr. Morrison.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene