Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

Vrhunac sezone ambrozije: Evo kako se zaštititi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki četvrti Hrvat ovih dana muku muči s punim nosom i kihanjem. Vrhunac je sezone omražene ambrozije, a mi smo istražili kako si možete pomoći.

11-godišnja Karla Cvetković već šest godina muku muči s alergijom na ambroziju. Najgore je u kolovozu. Pun nos, kihanje i svrbež očiju. 'To su prvi simptomi. S tim da se njoj, ako ne uzima adekvatnu terapiju to obavezno spusti i na donje dišne puteve, odnosno krenu problemi s otežanim disanjem, ne može po noći spavati, dolazi do fućkanja u plućima', priča njezina majka Tanja.

Pročitajte i ovo Marija Gomerčić Palčić, specijalist pulmolog Budite na oprezu Sezona je ambrozije, pulmologinja otkriva kako prepoznati simptome alergije: "Ako je na vrijeme ne prepoznate i ne liječite..." Slika nije dostupna Počela sezona NE OKLIJEVAJTE Evo kako spriječiti da alergija postane kronični problem

Osobe koje pate od teške alergije moraju se medicinski pripremiti prije početka sezone ambrozije, a onda u sezoni i lijekovi. 'Sve vrijeme sezone i pred početak sezone se bolesnicima naravno ovisno o njihovoj kliničkoj slici daje i odgovarajuća terapija', ističe pedijatrica dr. Mirjana Turkalj.

Pomoći si možete i što manjim izlascima između 10 i 17 sati, kada je koncentracija peluda ambrozije najviša, ali i drugim ograničenjima. 'Zatvaranjem prozora kada je visoka koncentracija, posebno za vjetrovitih i sunčanih dana, sušenje rublja na otvorenom prostoru, više korištenje klime tokom dana, šetnje ili bavljenje sportom samo u kasnim satima', poručuje doktorica Turkalj.

U Zagrebu je ove godine ambrozije više nego ikad, kažu u udruzi Zagrebački bokci koji ambroziju čupaju na vlastitu inicijativu. Sugrađane pozivaju da im pomognu. 'To je dobro za kondiciju, ali i za pocrniti', kažu u Zagrebačkim bokcima. Iako su kazne za neuklanjanje ambrozije visoke, čini se kako nadležne službe svoj posao ne rade pa građani od kazni ne moraju strahovati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene