Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnosti iz bazena

Volite bazene? Ovo biste trebali znati...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi od onih koji ovo ljeto neće imati priliku uputiti se do naše ili neke druge obale osvježenje će potražiti u nekom od bazena na kontinentu. Iako bazeni mogu biti poprilično zabavni, treba imati na umu i opasnosti koje u njima prijete.

Bazeni se, za razliku od voda stajaćica, u kojima mnogi također ljeti traže osvježenje, zahvaljujući današnjoj tehnologiji mogu dotjerati do potpune sigurnosti za kupače. Čistoću vode u bazenima dugujemo kemijskoj i mikrobiološkoj kontroli, no što kada se bazeni zapuste, makar na kratko? Kakve nam opasnosti u takvim bazenima prijete?

Pročitajte i ovo Srce: Ilustracija - 1 važnost zdravog življenja Plan za srce: Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva o detaljima: "To je jedna tempirana bomba" Ilustracija "Oduzeto mi je dostojanstvo" Umrla žena (33) nakon što su liječnici odbacili njezine užasne simptome i optužili je da glumi bolest

>> Bazeni kao turistički adut! Evo zašto!

Prije svega, tu su brojne infekcije koje možemo 'zaraditi' kupajući se u vodi u kojoj se kriju različite bakterije i ostali mikroorganizmi. Gutanjem zagađene vode dolazi do gastrointestinalnih infekcija, tj. do infekcija probavnog sustava čiji su simptomi dijareja, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, bol u želucu...Postoji i povećana opasnost od virusnog meningitisa, pogotovo tijekom srpnja i kolovoza, od kojeg su najviše ugroženi najmlađi,  a osim u bazenima, pogotovo malim, vreba i na šodericama, ali i u morskim plićacima.

Vaginalne infekcije

Posebna opasnost na bazenima prijeti i ženama jer neki od mikroorganizama u zagađenim bazenima mogu uzrokovati vaginalne infekcije, čak i nakon samo jednog kupanja u nečistoj vodi.

Određeni mikroorganizmi mogu izazvati i kožne infekcije, posebno ako na koži postoje posjekotine ili otvorene rane. Kožne infekcije se mogu pojaviti i na pregibima na tijelu kao što su pazusi, prepone ali i između prstiju.

Trovanje

Oči i uši također se mogu naći na meti bakterija. Upale tih organa liječe se antibioticima zbog čega je bitno što prije potražiti pomoć liječnika.

Kako bi se uništile bakterije u bazene se dodaju određene razine klora, no opasnost prijeti i s prevelikim koncentracijama klora zbog čega može doći do trovanja.

Lomovi i teške ozljede

Osim opasnih mikroorganizama na bazenima prijeti opasnost i od nepromišljenih skokova u vodu koji moji rezultirati lomovima i teškim ozljedama, na koncu i trajnim invaliditetom. Stoga treba biti oprezan s ponašanjem na bazenima, posebice u onima u kojima boravi veći broj ljudi.

Sve u svemu, gdje god ovo ljeto potražili osvježenje, budite na oprezu jer se i u najzabavnijim situacijama mogu kriti različite opasnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene