Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vježbe dizanja utega za pacijente na dijalizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijenti u završnoj fazi bolesti bubrega mogu sudjelovati u vježbama dizanja tereta tijekom dijalize, navodi se u jednoj studiji provedenoj u Australiji.

U roku od tri mjeseca program vježbi povećao je mišićnu masu i snagu pacijenata te doveo do bolje kvalitete njihova života, izjavili su znanstvenici koji su radili na studiji.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Pacijenti u završnoj fazi bolesti bubrega pate od propadanja mišića, rekli su voditelj studije dr. Bobby Cheena sa sveučilišta u Sydneyju i njegovi kolege.

U njihovom izvješću objavljenom u Journal of the American Society of Nephrology se navodi kako je gubitak mišićne mase jedan od glavnih pretkazatelja smrti tih pacijenata.

U studiji je sudjelovalo 49 pacijenata.

Neki od njih nasumično su izabrani za program vježbi koje su se provodile dok je pacijent sjedio ili ležao na leđima, a drugi su bili u skupini koja je dobijala uobičajenu njegu.

U vježbama su korištene bučice za gimnastiku za gornji dio tijela i utezi koji se pričvršćuju na gležnjeve nogu za donji dio tijela.

Nakon 12 tjedana, CT je pokazao da je skupina uključena u vježbe znatno ojačala svoje mišiće.

Cheena i njegovi kolege zaključili su da ovakve vježbe tijekom dijalize mogu biti jednostavna i praktična metoda za poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenata oboljelih od teških bubrežnih bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene