Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vitamin D upola smanjuje mogućnost raka gušterače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi koji piju vitamin D dvostruko smanjuju mogućnost oboljenja od raka gušterače od onih koji to ne čine, pokazala su posljednja znanstvena istraživanja u Sjedinjenim Državama.

Sada znanstvenici čekaju rezultate koji će pokazati ima li vitamin D koji organizam uzima iz hrane ili od sunca jednak učinak kao i onaj u tabletama. 

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

'Kako nema učinkovitog načina izlječenja raka gušterače, smanjenje mogućnosti oboljenja trenutno je najbolja strategija prevencije razvoja bolesti', tvrdi Halcyon Skinner sa Sveučilišta u Chicagu.

'Vitamin D pokazuje snažan potencijal u prevenciji i liječenju raka prostate, dojiki i debelog crijeva. To nas je potaknulo na opsežnija istraživanja njegove uloge u liječenju i prevenciji raka gušterače.'

U suradnji s kolegama sa Sveučilišta Harvard, Skinnerov tim istražili su utjecaj vitamina D na preko 46 i pol tisuća muškaraca u dobi od 40 do 75 godina, te preko 75 i pol tisuća žena u dobi od 38 do 65 godina. 

Otkrili su da ljudi koji uzimaju dnevno preporučenu dozu vitamina D imaju 43 posto manji rizik od razvoja raka gušterače. 

Oni koji uzimaju upola manju dozu od dnevno preporučene smanjili su rizik od oboljenja za 22 posto. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene