Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vitamin D štiti od arterijske bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vitamin D štiti od arterijske bolesti koju uzrokuju masne naslage što slabe perifernu cirkulaciju, objavili su znanstvenici u novoj studiji.

Stručnjaci s medicinskog fakulteta Alberta Einsteina na sveučilištu Yeshina u New Yorku zaključili su da su ljudi s nižom razinom D vitamina u krvi skloniji bolesti perifernih arterija ili PAD-u.

Pročitajte i ovo Srce: Ilustracija - 1 važnost zdravog življenja Plan za srce: Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva o detaljima: "To je jedna tempirana bomba" Ilustracija "Oduzeto mi je dostojanstvo" Umrla žena (33) nakon što su liječnici odbacili njezine užasne simptome i optužili je da glumi bolest

PAD najčešće uzrokuje slabiju cirkulaciju u nogama, koja pak uzrokuje bol i utrnulost i otežava hodanje, a u nekim slučajevima može završiti i amputacijom. Bolest nastaje kada se masne naslage nakupe na unutarnjim stijenkama arterija, prekidajući dotok krvi i kisika u noge, prste, ruke i drugamo. 

Istraživači svoje zaključke temelje na istraživanju koje je provela američka vlada a obuhvatilo je 4.839 odraslih ispitanika kojima se mjerila razina vitamina D u krvi i snimala se protočnost arterija u nogama.

Skupina s najnižom razinom D vitamina bila je 80 posto sklonija obolijevanju od PAD-a od skupine s najvišom razinom tog vitamina, ocijenili su.

No Michal Melamed koji je vodio istraživanje upozorava da je još prerano za uzimanje nadomjestka vitamina D jer treba provesti dodatna istraživanja koja će dokazati da on ima zaštitno djelovanje.

Vitamin D olakšava apsorpciju kalcija u tijelu i smatra se važnim za zdrave kosti. Njegov nedostatak kod odraslih može dovesti do osteoporoze, a kod djece do rahitisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene