Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vitamin D sprečava gubitak koštane mase kod alkoholičara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne su studije pokazale da obilno konzumiranje alkohola dovodi do gubitka koštane mase, a nova istraživanja provedena na štakorima naslućuju da bi vitamin D ili lijek protiv osteoporoze, primjerice Boniva, mogao spriječiti takav proces.

'Znamo da učestalo opijanje s vremenom dovodi do osteoporoze", kazao je voditelj istraživanja dr. Frederick H. Wezeman sa sveučilišta Loyola Mecial Center u Maywoodu (američka država Illinois).

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Slika nije dostupna Vitamin D i kalcij smanjuju rizik za rak dojke

"Uspjeli smo intervenirati i spriječiti to visokim dozama vitamina D, a također i bifosfonatom (kao što je Boniva) koji se može propisati", rekao je znanstvenik.

Proučavajući štakore, Wezeman i njegovi kolege ustanovili su da velike količine alkohola, slične količinama koje u sebe unose alkoholičari, dovode do trošenja minerala u kostima i do gubitka čvrstoće kostiju.

"Ako ste alkoholičar, vi uništavate vaš skelet", upozorio je Wezeman.

Ako se štakorima, prije nego što budu izloženi alkoholu, daju
sigurne i djelotvorne doze vitamina D (2,500 IU dnevno), sprečava se trošenje kostiju zbog alkohola, znatno se pojačava mineralna gustoća tibije (potkoljenične kosti) i donjeg dijela kralješnice.

Wezeman je pojasnio da je "mehanizam djelovanja vitaima D i Bonive različit, no rezultat je jednak". "Znamo da vitamin D izgrađuje kosti, a bifosfonati nadoknađuju gubitak koštane mase u žena u postmenopauzi".

Wezeman je kazao da je istraživanje provedeno i na mužjacima štakora "jer osteoporoza se sve više pojavljuje i u muškaraca i budi zbrinutost".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene