Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pa prekinuli studiju

Viša razina 'dobrog' kolesterola ne štiti od srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porastom razine 'dobrog' kolesterola u krvi ne smanjuje se rizik od srčanih bolesti kod pacijenata koji su uzimali statine za sniženje 'lošeg' kolesterola, ističe se u opširnoj studiji koja je nakon ovakvih ocjena prekinuta.

Američki nacionalni institut za srce, pluća i krv (NHLBI) koji je ovo istraživanje provodio od 2006. u Sjedinjenim Državama i u Kanadi na nešto više od 3400 ljudi starijih u prosjeku od 64 godine, ističe u priopćenju da ga je prekinuo prije završetka planiranog 2012. godine. Tijekom 32 mjeseca praćenja, pola pacijenata dobivalo je pojačane doze nijacina (vitamin B3) radi povećanja preniske razine 'dobrog' kolesterola (HDL) i standardnu dozu statina radi sniženja 'lošeg' kolesterola (LDL). Druga skupina s preniskom razinom 'dobrog' kolesterola dobivala je, uz statin, placebo umjesto nijacina.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo I nakon srčanog udara uživaju u brzoj hrani

>> Vruća kupka je zimi opasna po srce

Stručnjaci NHLBI-ja zaključili su da spoj nijacina - koji je doista povisio 'dobri' kolesterol - i statina, na njihovo veliko čuđenje, nije uopće utjecao na stopu srčanih bolesti (sa i bez smrtnog ishoda), moždanih udara i hospitalizacija zbog akutnog srčanog sindroma ili postupaka revaskularizacije (ugradnje premosnica i stentova). Premda sniženje 'lošeg' kolesterola pomoću statina smanjuje kardiovaskularni rizik, što su pokazala brojna istraživanja, povećanje kolesterola HDL-a ne smanjuje taj rizik, zaključili su znanstvenici.

Procjenjuje se da svaki sedmi Amerikanac ima previsok 'loš' kolestrol, što je glavni rizik za srčanožilne bolesti od kojih u SAD-u svake godine umire 800.000 ljudi.(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene