Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Smijeh liječi ako je iskren, ako nije, vodi u mentalnu bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko ste se puta danas nasmijali? Što više, to bolje, jer smijeh liječi sve od čega Hrvati najčešće boluju, kardiovaskularne bolesti, karcinom, depresiju, dijabetes pa čak i pretilost.

'Preporuka kardiologa: smijete se budite sretni i bit ćete zdravi', rekla nam je dr. Greta Cindrić-Bogdan, internistica-kardiologinja. Širi krvne žile, dobar je za ten, od smijeha se mršavi. Unatoč tomu ima onih koji se neprimjereno ponašaju. Tko se nasmijati ne zna, poduku može dobiti po klubovima i radionicama smijeha.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto Ilustracija Odluka HZZO-a Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

>> VIDEO: Najljepši smo kad se smijemo

'Radimo vježbe smijeha, vježbe disanja i na taj način zapravo izvlačimo polako smijeh', ističe Daniela Biondić-Vidaković, instruktorica smijeha i dodaje kako se u radionicama zapravo izvlači umjetan smijeh. 'Simuliramo smijeh, tako je', potvrdila nam je.

Umjetni smijeh štetan, osim ako ne dovede do pravog

'Sve što nije prirodno, što je na silu ne rezultira svim onim promjenama, od oslobađanja hormona sreće, od smanjenja hormona stresa, kao što izaziva prirodni smijeh svaka nasilna strana pa i smijanje na silu sigurno nije dobro za psihičko zdravlje', rekla je naša kardiologinja. To je zbunilo instruktoricu, koja je ostala zatečena. 'A što da vam kažem?', rekla je.

Ali kako pravi liječi, tako umjetan može razboljeti čovjeka. Japanci sve češće mentalno oblijevaju jer se neprestano smješkaju i skrivaju osjećaje. Tako se čak i usred traumatičnog iskustva smiju od uha do uha. Ipak, ako umjetan svojom nakaradnošću dovede do pravog, dobar je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene