Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inovacije u medicini

VIDEO: Prva operacija štitnjače u Zagrebu koja ne ostavlja ožiljke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u zagrebačkoj bolnici Rebro izvedena je operacija štitnjače koju su putem videoveze mogli pratiti liječnici okupljeni na simpoziju o bolestima štitnjače u Zagrebu.

Bolesti štitnjače sve su veći problem Hrvatska bilježi stalan porast oboljelih, a novi trend u operiranju je robotika koja na vratu ne ostavlja nikakav ožiljak. U posljednjih 10 godina bolest štitnjače sve je učestalija i otprilike 500 tumora se godišnje dijagnosticira.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Najčešći su simptomi otečeni očni kapci, umor, depresivno raspoloženje, znojenje, nervoza, gubitak tjelesne težine ili kose. Današnji užurban ritam života također može biti jedan od razloga ove bolesti. Psiha odnosno stres apsolutno može pokrenuti jednu od bolesti štitnjača i riječ je o ubrzanom radu štitnjače. Simptome za smanjeni rad štitnjače teško je uočiti i najčešće pogađa djecu, trudnice i sportaše.

>> Od raka štitnjače u Hrvatskoj godišnje oboli čak 500 osoba

'Kod djece mogu uzrokovati zaostajanje u rastu ako se nije na vrijeme nije dijagnosticiralo. Kod trudnica mogu dovesti do spontanih pobačaja, prijevremenih poroda ili do rađanja djece s mentalnom retardacijom ili zaostajanjem u rastu. A kod sportaša, ukoliko se ne uoči problem sa štitnjačom, može dovesti čak i do zastoja rada srca', objasnila nam je liječnica Nives Tarle Bajić.

U Hrvatskoj se za sada obavljaju klasične operacije štitnjače, a najnoviji trend u svijetu je robotika. Naši se doktori nadaju da će jedan primjerak ubrzo doći i kod nas. Stoji 2 milijuna eura i oni kažu da je to malena cijena za sve prednosti što donosi ta nova tehnologija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene