Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek protiv kroničnih upala kože

Veliki medicinski uspjeh hrvatskih znanstvenika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kronične upale kože, odnosno dermatitis mogao bi postati problem prošlosti zahvaljujući istraživanju koje provode profesor Ivan Đikić i skupina istraživača, a prenosi znanstveni časopis Nature.

Rezultati istraživanja daju naslutiti kako će uskoro biti proizveden lijek protiv kroničnih upala kože a saznanja dobivena u istraživanju mogla bi koristiti u borbi protiv nekih oblika tumora. Ovo istraživanje dobiva posebni značaj zbog činjenice da gotovo svaki čovjek u životu barem jednom ima neki oblik dermatitisa. Dermatitis, koji karakterizira crvenilo kože, svrbež, mjehuri i kraste, može biti uzrokovan različitim čimbenicima kao što su kemikalije, lijekovi, gljivice, alergije, autoimune reakcije i slično.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..." Vili Beroš Stižu nam promjene Beroš povodom Svjetskog dana raka najavio velik iskorak: "To uvodimo po prvi put u Hrvatskoj"

>>Đikić primljen u njemačku akademiju znanosti

Istraživanje, na koje rade i profesori Janoš Terzić sa Sveučilišta u Splitu, Boris Maček sa Sveučilišta u Tübingenu i doktorica Vanja Nagy sa Sveučilišta u Beču, je bilo usmjereno na proučavanje načina rada čimbenika tumorske nekroze - TNF-alfa koji je vezan uz mehanizme bitne za ispravno imunološko reagiranje i razvoj malignih tumora. U istraživanju sa miševima dokazano je kako križanjem miševa kojima nedostaje TNF-alfa s miševima koji imaju kronični dermatitis uspješno započet proces liječenja od kroničnog dermatitisa. 'Na temelju ovih rezultata predviđa se povoljan terapijski učinak protutijela protiv TNF-alfa za liječenje kroničnog dermatitisa. Najveći postotak kroničnog dermatitisa kod ljudi ima nepoznatu etiologiju, a sada se mogu potražiti mutacije u genima koji kontroliraju ovaj novootkriveni signalni put kao mogući uzrok kroničnog dermatitisa', izjavio je Đikić.

Znanstveni tim se nada kako bi se ovo otkriće moglo koristiti i na ljudima te dovesti do razvoja lijekova koji bi ublažavali ili potpuno zaustavili dermatitis a kroz daljnja istraživanja doći korak bliže liječenju malignih oboljenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene