Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uspjeh GPT terapije u borbi s Downovim sindromom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebna terapija u kojoj se adolescenti koji pate od Downova sindroma izražavaju kroz pokret i ples (tzv. GPT terapija) pokazala je odlične rezultate u Sloveniji u kojoj se godišnje rodi 20 do 26 djece s tim teškim kromosomskim defektom.

"Terapija izražavanja kroz ples mladim ljudima s Downom u problematičnom razdoblju adolescencije, kad su najviše svjesni svog nedostatka, jača samopouzdanje i djeluje na razvoj njihove ličnosti", izjavila je za list specijalna pedagoginja Stanka Grubešič, koja je provela istraživanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremna angažirati i prostitutku Majka traži seks za sina koji pati od Downovog sindorma Slika nije dostupna Norveška: 84% djece s dijagnozom Downovog sindroma završi pobačajem

Ona je specijalizirala metodu umjetničke terapije za oboljele koja se primjenjuje u nekim centrima u Ljubljani, a namjeravaju je širiti i u drugim dijelovima države.

"Inovativne terapijske metode poput plesne mogu ukloniti neke negativne modele ponašanja kod adolescenata s Downovim sindromom, poput tvrdoglavosti što ju uzrokuje iskustvo prvog razočaranja u ljubavnom odnosu, mogu poboljšati njihovu komunikaciju i osjećaj vrijednosti", izjavila je terapeutičarka.

Dodala je da je studija kojom se pratilo četvoro adolescenata s Downom u razdoblju od 11 do 14 godine starosti pokazala kako nisu točne ranije teorije da oboljeli od Downa nisu u stanju razvijati kreativno mišljenje, te da im je GPT metoda pomogla i u boljem uspjehu u školi.

Naglasila je međutim da na razvoj takve djece najviše mogu utjecati sami roditelji, što ranijim njihovim uključivanjem u stručne programe, kako bi se njihovi potencijali do kraja razvili.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene