Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas za tisuću pacijenata godišnje

U rad pušten sofisticirani angiografski uređaj Neuro Bi-plane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neuro Bi-plane uređaj, prvi takvog tipa u Hrvatskoj, pušten je danas u rad u Kliničkom zavodu za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb.

U Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb danas je u rad pušten prvi u Hrvatskoj Neuro Bi-plane uređaj - sofisticirani angiografski uređaj, vrijedan 17 milijuna kuna, kojim će se proširiti mogućnost zbrinjavanja bolesnika s krvarenjima u glavi, ishemijskim inzultima i tumorima na bazi mozga, te olakšati neuroradiološke intervencijske postupke.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj

>> Lijekovi za smanjenje kolesterola pomažu u borbi protiv raka

Uvođenje novih procedura omogućit će liječenje oko tisuću pacijenata godišnje, među kojima će biti oko 300 složenih procedura embolizacije patoloških promjena na krvnim žilama mozga, kao što su aneurizme, arteriovenske malformacije, duralno-arterijsko venske fistule te embolizacije tumora mozga i tumora na bazi mozga.

"Stotinjak pacijenata koji su zbog nedostatka ovog aparata odlazili u inozemstvo i tamo se liječili, od danas će se liječiti u Hrvatskoj, a dolazit će nam i već dolaze pacijenti iz susjednih država", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Cilj je hrvatsku medicinu vrati na vrh europske ljestvice te da "postanemo pravi izvozni brand", dodao je.

Neuro Bi-plane uređaj omogućuje cijeli niz novih dijagnostičkih i terapijskih zahvata, rekao je ministar Ostojić te naglasio kako minimalna invazivna kirurgija i minimalna invazivna tehnologija donose značajan napredak za jednu ektremno tešku granu medicine. "Ne dvojim da će ovaj uređaj spasiti brojne živote", kazao je ministar zdravstva Ostojić.

Ravnatelj KBC-a Rebro Zlatko Giljević istaknuo je kako ovaj najsuvremeniji uređaj osigurava visoko sofisticiranu uslugu svim građanima Hrvatske i omogućava najkompliciranije vaskularne procedure. "Imamo vrhunske stručnjake na tom području, to radimo već deset godina, imamo izvrsne rezultate, a sada smo dobili najsuvremeniju opremu, čime smo postali centar izvrsnosti ne samo u Europi, već i šire", dodao je.

Nova Bi-plane angiografska tehnologija omogućuje dvodimenzionalni i trodimenzionalni prikaz krvnih žila mozga nakon samo jedne aplikacije kontrastnog sredstva, zbog čega je sigurna i brža nego dosad. Liječnici ulaze u krvne žile u području prepone ili ruke te korištenjem sofisticiranih mikrokatetera i mikrožica, uz potporu 2D ili 3D slike, ulaze u krvne žile mozga i mogu zatvarati mjesta krvarenja ili okludirati krvnu žilu koja snabdijeva krvlju tumorski proces na mozgu.

Na taj se način minimalno invazivnom tehnikom, bez otvaranja glave, može postići izlječenje kod jednog broja bolesnika koji inače ne bi mogli biti liječeni.

Neuro Bi-plane uređaj - sofisticirani angiografski uređaj u KBC-u Zagreb prvi je takav u Hrvatskoj, kojeg je Ministarstvo zdravlja RH kupilo za potrebe te državne bolnice, čime intervencijska neuroradiologija zagrebačkog KBC-a staje uz bok nejboljim europskim bolnicama, ističu iz Ministarstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene