Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U KB-u Merkur transplantacija jetara koje su noćas stigle iz Belgije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kliničkoj bolnici Merkur u tijeku je presađivanje jetara koje su, zahvaljujući razmjeni organa s međunarodnom organizacijom za transplantaciju organa Eurotransplantom, noćas prevezene Vladinim zrakoplovom iz Bruxellesa u Zagreb.

Jetra 64-godišnje Belgijanke u Zagreb je stigla noćas u četiri sata, a bit će presađena 54-godišnjem muškarcu, doznaje se u KB-u Merkur. Dojavu o organu je iz Eurotransplanta sinoć primio koordinator za transplantaciju u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Pročitajte i ovo Belgijanci traže prekid vatre između Izraela i Palestine Izrael obećao istragu Bombardirana belgijska agencija u Gazi: "Napadom na civilnu infrastrukturu prekršeno je međunarodno humanitarno pravo" Ivana Joksić Čekala zdrav organ Priča koja slama srce: Dobila organ tragično preminule djevojčice, a uskoro će roditi kćer koja će nositi njezino ime

Od početka 2008. Hrvatska je od Eurotransplanta, čija je članica od svibnja prošle godine, prema jedinstvenoj listi pacijenata dobila pet jetara i devet bubrega, a u razmjenu poslala osam jetara i 16 bubrega. Svaka članica te organizacije dužna je, naime, u razmjenu poslati onoliko organa koliko ih primi.

Državni centar 112 priopćio je da je zahtjev Ministarstva zdravstva primio sinoć u 20,33 sata.

Zrakoplov s liječničkim timom poletio je iz Zagreba u 22,30 sati, a vratio se u četiri sata. Organ je u Zračnoj luci Pleso preuzelo ambulantno vozilo i prevezlo ga u KB Merkur.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje navodi da se Vladin zrakoplov godišnje prosječno koristi 30 do 50 puta za hitne slučajeva i spašavanje ljudskih života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene