Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest

U Hrvatskoj smrtnost od HIV/AIDS-a u padu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je po broju zaraženih HIV-om zemlja niskog rizika, a epidemiološki podaci govore da je pobol od AIDS-a u stagnaciji, dok je smrtnost u laganom padu, ponajprije zbog besplatne terapije dostupne svim zaraženima, istaknuli su stručnjaci u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca.

Po podatcima iz registra za AIDS, danas u Hrvatskoj živi 700 zaraženih osoba, među kojima i devetero djece. Svake godine prosječno se otkrije više od 50 zaraženih, ili 12 na milijun stanovnika, što Hrvatsku svrstava među zemlje niskog rizika, rekla je na konferenciji za novinare Tatjana Nemeth-Blažić iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

U proteklih 25 godina registrirana je 921 osoba s HIV-om, a u njih 345 razvio se AIDS. Umrlo je 177 oboljelih. Među zaraženima 85 posto je muškaraca, a većina je zaražena homoseksualnim odnosnom.

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' prof. Josip Bergovac ističe kako je svim zaraženima dostupna besplatna antivirusna terapija, iako ne i svi lijekovi koji su registrirani u Europskoj uniji za liječenje zaraze HIV-om.

Hrvatskim bolesnicima od 29 antivirusnih lijekova dostupno je njih 16, pa taj vodeći stručnjak za liječenje AIDS-a u Hrvatskoj smatra da bi se stanje trebalo poboljšati budući da postoje kombinacije lijekova koje mogu znatno poboljšati tijek bolesti i smanjuju nuspojave.

Kao glavni razlog zašto ti lijekovi nisu na našem tržištu, Begovac navodi nezainteresiranost farmaceutske industrije da ih registrira u Hrvatskoj zbog malog broja oboljelih te zato što dostupnost lijeka diktira cijena, a ne njegova isplativost prema bolesniku.

Antivirusne lijekove trenutačno primaju 522 osobe, a terapija je uspješna u 85 posto bolesnika. Stručnjaci pritom ističu kako je upravo pravodobna terapija omogućila da zaraženi mogu doživjeti normalnu starost, pa tako danas u Hrvatskoj živi 55 osoba zaraženih HIV-om starijih od 60 godina.

Unatoč tim uspješnim zdravstvenim pokazateljima, zaražene osobe i dalje se susreću s diskriminacijom u društvu, čemu je posvećena i današnja konferencija 'Hrvatska na putu prema nula promila diskriminacije' koju je organizirala Tematska skupina UN-a za HIV/AIDS u Hrvatskoj.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luisa Vinton rekla je kako je danas globalni trend smanjenje širenja AIDS-a budući da je HIV-om zaraženo 34 milijuna ljudi, a umrlo je je njih 1,8 milijuna.

Ta globalna nastojanja, istaknula je Vinton, ipak daju rezultata, pa je su pobol i smrtnost smanjeni za 21 posto, ponajviše zbog bolje prevencije u suptropskoj Africi i veće dostupnosti antivirusne terapije. Iako nedovoljno, uspjelo se doći do toga da danas polovica zaraženih uzima lijekove, a plan je da UN s 15 milijarda dolara do 2015. novac za borbu protiv AIDS-a poveća na 24 milijarde. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPAKA BOLEST Svjetski dan AIDS-a: U Hrvatskoj dosad odnio 262 života, a u ovoj populaciji raste broj zaraženih Aplikacija Spolno zdravlje (Foto: PR) "Nauči, primjeni, podijeli" Svjetski dan AIDS-a: Mobilna aplikacija za spolno zdravlje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene