Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U EU zbog tretmana botoxom umrlo 28 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska agencija za lijekove (Emea) je utvrdila da je više od 600 osoba koje su dobivale injekcije botoxa imalo ozbiljnih tegoba, a u 28 slučajeva su pacijenti umrli, piše njemački tjednik Focus.

Radi se o slučajevima do kolovoza 2007, navodi Focus u izdanju od ponedjeljka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve mlađi FOTO Putin 'boluje' od sindroma Benjamina Buttona? Slika nije dostupna Podignuta optužnica Provodio tretmane odvikavanja od pušenja daveći ljude

U Njemačkoj se radi o 210 slučajeva od 1994. među kojima pet smrtnih, piše Focus koji se poziva na Njemačku agenciju za lijekove.

U srpnju 2007. Europska unija je uputila dopis zdravstvenim djelatnicima u kojima ih je upozorila na opasnosti povezane s tim toksinom.

U veljači 2008. Food and Drug Administration (FDA), američka nadzorna institucija za lijekove, upozorila je da upotreba botoxa može biti opasna, čak i smrtonosna u slučajevima predoziranja.

Botulinum toxin, koji blokira prijenos živčanog podražaja i izaziva paralizu pojedinih mišića te time dovodi do popuštanja grča, koristi se u kozmetičkoj industriji i ubrizgava se za "brisanje bora i podmlađivanje lica". Međutim, stručnjaci upozoravaju da je po svom podrijetlu otrovna tvar, 40 milijuna puta toksičnija od cijanida.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene