Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Za astmu kod djece tjedno tri hamburgera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca koja tjedno pojedu tri ili više hamburgera imaju veće šanse za oboljenje od astme ili teškog disanja, pokazalo je veliko međunarodno istraživanje. No, to isto istraživanje je pokazalo da rizik za oboljenje poništava zdrava prehrana bogata voćem i ribom.

Znanstvenici iz Njemačke, Španjolske i Velike Britanije su istraživanje proveli na 50 tisuća djece, stare između 8 i 12 godina, i to iz 20 zemalja svijeta. Istraživanjem su potvrdili vezu između astme i hamburgera, a ona je bila posebno izražena u bogatim nacijama, gdje je brza prehrana česta među djecom.

Pročitajte i ovo Zatvor (Foto: AFP) Planirala napad u Britaniji Najmlađa pripadnica ženske terorističke ćelije osuđena na doživotni zatvor u Britaniji: "Bile su pune mržnje" Macron i May (Foto: AFP) Sastanak u Breganconu Emmanuel Macron primio britansku premijeru May kako bi razgovarali o Brexitu

'Češća konzumacija voća, povrća i ribe povezana je s nižom životnom rasprostranjenošću astme, dok je konzumacija burgera povezana s većom rasprostranjenošću astme', stoji u zaključku studije, objavljene u britanskom medicinskom časopisu Thorax. Dijeta bogata mesom nije imala učinak na sprječavanje astme.

'Voće i povrće sadrže antioksidante i druge biološki aktivne faktore koji pridonose sprečavanju astme. Također, hrana bogata vitaminom C je povezana sa smanjenim simptomima astme, ali i boljim radom pluća', rekla je Gabriele Nagel iz Instituta za epidemiologiju njemačkog Sveučilišta u Ulmu. Mediteranska prehrana, osim na astmu, utječe i na manji rizik obolijevanja od dijabetesa, raka, depresije ili srčanih bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene