Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tjeskobu i depresiju trudnica ne smije se zanemarivati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije neuobičajeno da su trudnice tjeskobne i depresivne, a ti osjećaji mogu imati ozbiljne posljedice za majku i dijete, pokazala je nova studija.

"Problemima s mentalnim zdravljem u poslijeporođajnom razdoblju posvećeno je puno pozornosti u prošlom desetljeću", rekla je dr. Antoinette M. Lee s Hongkonškog sveučilišta. Ona je dodala da se za razliku od toga puno manje pažnje posvećuje tim problemima u razdoblju prije porođaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cjepivo je jedino oružje Liječnici objavili detaljne preporuke za cijepljenje u trudnoći Slika nije dostupna Miss trudnoće

"Naša studija pokazuje da ne treba zanemariti tjeskobu i depresiju tijekom trudnoće, budući da su ti poremećaji jako česti i snažno povezani s poslijeporođajnom depresijom", ustvrdila je Lee.

Lee i njezine kolege provodili su studiju među 357 trudnica i otkrili su da je više od pola (54 posto) bilo tjeskobno i više od jedne trećine (37 posto) je imalo znakove depresije u neko vrijeme tijekom trudnoće. Tjeskoba je bila češća od depresije u svim fazama trudnoće.

Između 12 i 17 posto žena obuhvaćenih studijom patilo je i od tjeskobe i od depresije u različitim fazama trudnoće, navodi se u izvješću znanstvenika objavljenom u stručnom medicinskom časopisu Obstetrics i Gynecology.

Problemi s mentalnim zdravljem tijekom trudnoće su "ozbiljni" i treba na njih obratiti pažnju jer se zna da mogu negativno utjecati na žene i njihovu djecu, zaključeno je u studiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene