Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje otkrilo

Tamna čokolada čuva mozak od moždanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa Sveučilišta John Hopkins nedavno su objavili studiju u kojoj su otkrili na koji način sastojak iz crnog vina resveratrol štiti od oštećenja mozga nakon moždanog udara. Isti su znanstvenici objavili još jednu studiju, ali ovaj put o učinkovitosti sastojka tamne čokolade u obrani mozga od oštećenja nakon moždanog udara.

Naime, skromna doza sastojka tamne čokolade – epikatehina može istim mehanizmom kao i resveratrol iz crnog vina, aktivacijom enzima hem oksigenaze, zaštiti mozak miševa kod kojih je induciran moždani udar, pišu Vitamini.hr.Terapija kojom liječnici pokušavaju smanjiti oštećenja mozga nakon moždanog udara mora biti data pacijentu unutar 2-3 sata od moždanog udara kako bi bila učinkovita, no pokazalo se kako epikatehin spriječava daljnja oštećenja čak 3 ,5 sata nakon moždanog udara.

Pročitajte i ovo Ilustracija obratite pozornost Državni inspektorat povlači popularnu čokoladu Slika nije dostupna Odlični antioksidansi Dokazano: Što više čokolade jede neka nacija, to više nobelovaca ima

Znanstvenici ističu kako ovim istraživanjem nije dano zeleno svjetlo ljubiteljima čokolade da neograničeno uživaju u ovoj slastici koja ima visoku kalorijsku vrijednost i sadrži obilje masnoća. Potrebna su daljnja istraživanja koja bi procijenila koliko iznosi preporučena doza čokolade koja bi bila učinkovita u zaštiti mozga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene