Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tai chi ublažava bolove u koljenima uzrokovane artritisom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalna kineska tjelovježba poznata pod nazivom tai chi može ublažiti bolove i olakšati hodanje osobama koje trpe artritis koljena, kažu znanstvenici.

Znanstvenici su pratili skupinu osoba starijih od šezdeset godina s teškim osteoartritisom u koljenima koja je vježbala tai chi jedan sat dva puta na tjedan u razdoblju od 12 tjedana i sličnu skupinu koja je vježbala uobičajene vježbe rastezanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lijekovi za artritis ne povećavaju rizik za rak Slika nije dostupna Tiger Woods završava sezonu zbog operacije

Kod onih koji su vježbali tai chi primijećeno je veće smanjenje boli, manje depresije i poboljšanje funkcije koljena te zdravlja općenito, izvijestili su liječnici pod vodstvom Chenchen Wang iz bostonskog medicinskog centra Tufts na sastanku Američke udruge reumatologa održanom u San Franciscu.

Tai chi je način vježbanja razvijen u Kini prije mnogo stoljeća. Vježbajući tai chi, osoba polako izvodi niz pokreta pri kojima mišići i zglobovi nisu izloženi snažnom pritisku i naporima. Te vježbe mogu popraviti mišićnu funkciju, ravnotežu i pokretljivost.

Osteoartritis, najčešći tip artritisa, nastaje trošenjem hrskavičnoga tkiva zglobova. Neizlječiv je i s vremenom se pogoršava. Osteoartritis u koljenu može uzrokovati kronične bolove dok osoba stoji ili hoda.

U studiji je sudjelovalo 40 osoba koje desetljećima pate od osteoartritisa, a dr. Wang napominje da bi se istraživanje moralo provesti na većem uzorku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene