Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svaki drugi pušač pokušao prestati pušiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki drugi pušač u Hrvatskoj pokušao je prestati pušiti, no zbog raširenog mišljenja da je pušenje navika i stil života, a ne zdravstveni poremećaj, 81 posto onih koji su svojevoljno pokušali prestati nisu u tome uspjeli.

'Svi dosadašnji preventivni programi nisu dali rezultata, a očekivali smo da će Hrvatska još 2000. godine bili oslobođena duhanskog dima', rekao je predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora dr. Veljko Đorđević. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 16 milijuna umire prerano Sami sebe ubijamo lošim navikama Slika nije dostupna 5 manje poznatih činjenica Svi koji puše ovo bi trebali pročitati

Podsjetio je da se u nas s organiziranim odvikavanjem od pušenja počelo početkom 70-tih, 1987. godine osnovana je Zagrebačka škola nepušenja, a od 90-ih do danas bilo je više javno-zdravstvenih akcija protiv pušenja.

Prema dvjema studijama, 89 posto liječnika i 75 posto pušača vjeruju da je prestanak pušenja najvažniji korak u poboljšanju zdravlja, budući da je pušenje rizični čimbenik za pojavu 30-ak bolesti, rekla je voditeljica Odjela vaskularne neurologija iz KB-a Sestre milosrdnice prim. Nevenka Blažić Čop.

Glavni cilj istraživanja bio je pokretanje dijaloga između pušača koji žele prestati pušiti i njihovih liječnika opće prakse. U studiji Stop anketirano je oko 2.900 liječnika iz 17 zemalja, a u studiji Support više od 2.700 odraslih pušača iz 11 zemalja, među kojima i 50 liječnika i 174 pušača iz Hrvatske.

Hrvatski su pušači, pokazala je studija, na posljednjem mjestu među ispitanicima po svjesnosti da je pušenje više od navike, odnosno da je ono ovisnost i zdravstveni poremećaj.

Veliki postotak pušača u Hrvatskoj misli da je prestati pušiti snagom vlastite volje nešto najteže što su pokušali, no 74 posto njih nije voljno o tome razgovarati ni s liječnicima niti s okolinom.

Ispitivanje je pokazalo da u Hrvatskoj znatno manji broj liječnika (29 posto) preporučuje razne metode prestanka pušenja od liječnika u Europi i svijetu (66 posto). Ipak, hrvatski liječnici drže da novi učinkoviti lijekovi znatno mogu pridonijeti uspješnom prestanku pušenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene