Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško se nose s prinovom

Svaki deseti otac pati od postporođajne depresije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu samo majke podložne poslijeporođajnoj depresiji, jer je novom američkom studijom ustanovljeno da isti problem zahvaća i deset posto očeva.

Istraživači medicinskog fakulteta Eastern Virginia u Norfolku prikupili su podatke iz 43 studije s 28 tisuća dokumentiranih slučajeva depresije kod očeva od prvog tromjesečja trudnoće pa do prvog rođendana djeteta. Ukupno, oko 10 posto očeva pati od depresije neposredno prije ili nakon rođenja djeteta.

Pročitajte i ovo Ilustracija ALARMANTNI PODACI Tiha pandemija Europe i Baltika: "Gledajući dalje u prošlost, zabilježen je najveći porast u posljednjih 25 godina" Ilustracija PRAVA I MOGUĆNOSTI Važna novost za roditelje: Uvodi se 10 dana očinskog dopusta uz puni iznos plaće

Za usporedbu, oko pet posto muškaraca u općoj populaciji pati od te bolesti u tijeku godine dana. 'To sugerira da depresija novopečenih očeva predstavlja znatan problem u javnom zdravlju', rekli su autori istraživanja James Paulson i Sharnail Bazemore, čiji je rad objavljen u časopisu američke medicinske udruge JAMA. I dok 30 posto majki može oboljeti od poslijeporođajne depresije, malo se zna kako se očevi psihički nose s prinovom u obitelji.

Istraživači su ustanovili da je za očeve najranjivije doba od trećeg do šestog mjeseca starosti djeteta. Isto je razdoblje najrizičnije za majke. Paulson i Bazemore također su ustanovili povezanost između poslijeporođajne depresije kod majke i oca. Stoga, 'depresija jednog roditelja zahtjeva kliničku pažnju drugoga', napisali su u izvješću. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene