Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest ne mora ograničavati

Svaka druga Hrvatica ima problema sa štitnjačom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štitnjača je, upozoravaju liječnici, sklona degeneracijama, no one se lako otkrivaju i uspješno liječe.

Bolesti štitnjače u cijelom su svijetu nedovoljno poznate i nedovoljno prepoznate. Pokazalo je to istraživanje međunarodne udruge za štitnjaču koje je provedeno u povodu trećeg međunarodnog tjedna posvećenog problemima te žlijezde.

Pročitajte i ovo Porin Makarić - 2 EKSPLICITNE FOTOGRAFIJE Umjesto ljubavne romanse, 23 djevojke postale žrtve. Stručnjak upozorava: "Osobe nisu svjesne posljedica" Slika nije dostupna TRENUTNO I NEPOTREBNO Liječnička komora upozorava: ''Nemojte sami uzimati tablete joda, to je opasno''

Zanemaruju simptome

Naime, ako je suditi prema odgovorima 5.000 iz deset zemalja, za preglede štitnjače teško se odlučuju Švicarci, od kojih samo 10,9 posto zatraži liječničku pomoć, a revniji nisu ni Austrijanci, Nijemci, Poljaci i Česi, koji štitnjaču pregledavaju u samo 17 do 30 posto slučajeva.

Hrvati hrle na preglede

Liječnici tvrde da se većina već kad osjeti prve tegobe poput teškoća s gutanjem, lupanja srca ili otežanog disanja obrati endokrinologu. 'Čekaonice su uvijek pune, a poremećaj rada štitnjače može se relativno lako utvrditi', rekla je prim. Hrvojka Tomić Brzac, specijalistica nuklearne medicine u KBC-u Zagreb.

Čvorići i degenerativne promjene lako se utvrde ultrazvukom, a poremećaj rada očit je iz razine hormona u krvi. 'a visokorazvijenu svijest Hrvata zaslužni su i liječnici opće prakse te redoviti sistematski pregledi jer liječnici često žele prije drugih pretraga isključiti bolest štitnjače', objasnila je liječnica.

Ipak, otkriva, u nas su i dalje česti uznapredovali karcinomi štitnjače. 'Iako se bolest danas dobro liječi operacijom ili uzimanjem radioaktivnog joda, važno je doći dovoljno rano', poručila je.

Pregledi su, kaže, ključni jer svaka druga Hrvatica ima problema sa štitnjačom. 'Na sreću, najčešće je riječ o bezazlenim promjenama koje samo treba držati pod nadzorom liječnika', istakla je dr. H. Tomić Brzac.

Niz je poznatih žena koje imaju problema sa štitnjačom. Blanka Vlašić i nakon dijagnosticiranih problema sa štitnjačom niže vrhunske rezultate, Janica Kostelić srušila je sve rekorde unatoč borbi s bolešću štitnjače. O svojim je problemima govorila i Oprah Winfrey. (Agencija VLM)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene